Hamarosan virágzik a csak nálunk megtalálható növényritkaság

Pilisszentiván bennszülött növényritkasága a pilisi len, ami a világon egyedül ezen a területen található meg. A Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság jelenleg is számos beavatkozást végez a faj fennmaradása érdekében.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Molnár Péter
Forrás:
Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINPI)
2023. április 26.

Pilisszentiván bennszülött növényritkasága a pilisi len, ami a világon egyedül ezen a területen található meg. A Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság jelenleg is számos beavatkozást végez a faj fennmaradása érdekében.

Hazánk flórájának egyik legkülönlegesebb képviselője a Budai-hegység Pilisszentiván környéki dolomitdombjainak lakója, a pilisi len (Linum dolomiticum) A 19. század legnevesebb botanikusa, Borbás Vince által leírt bennszülött maradványnövény a Szénások 1995-ben Európa Diplomával kitüntetett területének büszkesége. Világállománya kizárólag a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság „fennhatósága” alá tartozó Szénások területére korlátozódik, elterjedési területe (areája) ugyanakkor nem összefüggő, hanem több, egymástól kisebb-nagyobb mértékben elszigetelt, zárt erdők határolta gyepfoltból áll.

Ez a mindössze 10-20 centiméter magasságú törpecserje napsárga virágait májusban hozza. A faj igen változatos élőhelyeken fordul elő, egyedei a nyílt, murvás felszínektől kezdve egészen az árnyas erdőszegélyekig megtalálhatók. Nagyon lassan növekednek, négy-ötévesen is mindössze néhány centiméteresek, így a faj fiatal példányai fokozottan érzékenyek. A tőleveleinek felismerése gyakorlatot igényel, ráadásul a fiatal példányok szára még nem fásodik el.

Sajnos a pilisi len állománya az utóbbi 10 évben a felére csökken, ennek elsődleges oka a klímaváltozás. Az egyre kevesebb csapadék és a magas felszíni hőmérséklet együttesen gátolják az újulat megerősödését, illetve az állomány fennmaradását. A helyzetet tovább rontja a taposás, a technikai sportok és a nyomukban fokozottan fellépő erózió.

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a pilisi len élőhelyén jelenleg számos beavatkozást végez a faj fennmaradása érdekében. Ezek közül kiemelkedőek a magvetéses kísérleti beavatkozások, valamint a tájidegen feketefenyő eltávolítása azokon a helyszíneken, ahol annak vastag tűavara és árnyékolása a faj fennmaradását veszélyezteti. Az egyik ilyen helyszín, a sokak által kedvelt kirándulóhely, az Ördög-torony környezete. Itt is számos feketefenyőt távolítottak el a nemzetipark-igazgatóság munkatársai, ahol azóta a pilisi len egyedszáma megnövekedett, így ez a helyszín éppolyan érzékeny, mint a Borbás-gerinc területei és a fajnak otthont adó más élőhelyek is Pilisszentiván, Piliscsaba és Nagykovácsi községhatáraiban. Éppen ezért arra kérik a kirándulókat, hogy a pilisi len fennmaradása érdekében ne térjenek le a kijelölt turistautakról.

A fokozottan védett terület kizárólag a jelzett turistautakon, gyalogosan látogatható! A nemzeti park munkatársai a virágzás időszakában fokozottan ellenőrzik az ide érkezőket, biztosítva a sziklagyepek háborítatlanságát.

Van lehetőség a gyönyörködésre!
A pilisi len és a terület bemutatására a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei szervezett túrákat, szakvezetéseket indítanak az érdeklődőknek, a terület kizárólag vezetett túrán látogatható. Ezek keretében a növény bemutatásán kívül lehetőség nyílik a terület bejárására, megismerésére is.

KIEMELT OLTALOM

A nyílt és zárt dolomitsziklagyepekben élő, április végétől május közepéig virágzó pilisi len a fokozottan védett fajok közé tartozik Magyarországon. Természetvédelmi értéke 250 000 Ft egyedenként. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján szintén szerepel e botanikai kuriózum – besorolása ugyanakkor csupán DD (Data Deficient), azaz „adathiányos”.

Cikkajánló