Túl sokan kíváncsiak a világ legmagasabb fájára

Akkora az érdeklődés a 115 méteres mamutfenyő iránt, hogy a kaliforniai hatóságok beszigorítottak a mindent letipró turisták miatt.

Szerző:
MTI
2022. augusztus 3.

Akkora az érdeklődés a 115 méteres mamutfenyő iránt, hogy a kaliforniai hatóságok beszigorítottak a mindent letipró turisták miatt.

A ma ismert legmagasabb növény, a Humboldt Redwoods Nemzeti Parkban élő, 115,55 méteres Hyperion névre keresztelt örökzöld mamutfenyő (Sequoia sempervirens) ugyan nem érhető el egyetlen jelzett turistaúton sem, de ez nem fékezte meg túrázok tömegeit. Leonel Arguello, a nemzeti park természeti erőforrásokért felelős menedzsere elmondta, a Hyperiont 2006-ban "fedezte fel" két természetbúvár.

2010-től fogva a túrázók is megjelentek, hogy megtekintsék a becslések szerint akár 800 éves "aggastyánt", miután bloggerek és útibeszámolók írói közzétették pontos helyét. 2019-ben a Guinness rekordok könyvébe is bekerült, mint a világ legmagasabb fája.

A fára kíváncsi túrázók ösvényeket vágtak maguknak a sűrű aljnövényzetbe, s a növény károkat is szenvedett attól, hogy ráléptek gyökereire. Arguello szerint a páfrányok is eltűntek a fa körül, mivel letaposták őket a látogatók, és a szemetelés is egyre nagyobb gondot okozott.

Mindezek miatt a hatóságok lezárták a területet, a tilalom megsértőit ötezer dolláros (1,9 millió forint) pénzbirsággal és fél évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják.

A park tisztségviselője felhívta a figyelmet arra is, hogy Hyperion látogatói csalódhatnak a látványban, ugyanis az aljáról csak lombokat lehet látni, de a tetejét nem. Az örökzöld mamutfenyő magasságán és akár 7-8 métert is elérő törzsátmérőjén kívül korával is kitűnik: egyes példányok kétezer évnél is idősebbek.

Magyarország legmagasabb fája is egy örökzöld

Hazánk legmagasabb fája Iharosberény mellett található: az ott felfedezett duglászfenyő már bőven 50 méter felett jár, és 140 éve mellé remek egészségnek is örvend.


Cikkajánló