Hármas összefogással a Hulladékmentes Tiszáért

Az árvizekkel szinte minden esztendőben jelentős mennyiségű uszadék, szerves anyag és kommunális hulladék vonul le a Tiszán. A kiskörei vízlépcső az első olyan műszaki létesítmény, ami megállíthatja a szemétáradatot. Ebben az évben minden korábbinál több uszadék és hulladék érkezett a folyón.

Szerző:
PET Kupa sajtóközlemény
Fotó:
Nyitrai Szilárd
2019. július 17.

Az árvizekkel szinte minden esztendőben jelentős mennyiségű uszadék, szerves anyag és kommunális hulladék vonul le a Tiszán. A kiskörei vízlépcső az első olyan műszaki létesítmény, ami megállíthatja a szemétáradatot. Ebben az évben minden korábbinál több uszadék és hulladék érkezett a folyón.

Az elmúlt hetek árhullámaival a kiskörei duzzasztóműhöz érkezett rekord mennyiségű szennyezés főleg uszadékfából és háztartási, műanyag szemétből áll. Az uszadékmező felülete eléri a 17 ezer négyzetmétert és közvetlenül a duzzasztómű előtt a vastagsága a három métert is meghaladja, melynek kitermelése előreláthatólag négy hónapot vesz igénybe.

 


Az időjárási szélsőségekkel egyre több hulladékra számítanak a szakemberek. A helyzet hatékony kezelése érdekében a vízügyi, civil és vállalati oldal is összefogott. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a rakodótér fejlesztését tervezi, a PET Kupa civil környezetvédelmi program részt vesz a kitermelt hulladék szelektálásában és újrahasznosításában. A The Coca-Cola Foundation - a Coca-Cola globális alapítványa - pedig a Hulladékmentes Tisza projekt keretében anyagi támogatást nyújt a helyzet felszámolására. A három oldalú összefogás a folyamatos védekezést, a kitermelt hulladék jelentős mértékű újrahasznosítását és a folyó egyre nagyobb mértékű megtisztítását tűzte ki célul.

 

 


A PET Kupa környezetvédelmi civil kezdeményezés az árvizekkel - főként Ukrajnából és Romániából - érkező hulladéktól, elsősorban PET-palackoktól mentesíti a Tiszát és árterét. A nyári, hajós versenyeken naponta 2 tonnányi hulladékot is összeszednek a résztvevők, miután megépítették újrahasznosított anyagokból készülő, pillepalack hajóikat. Az évközi hulladékmentesítő akcióik során különösen szennyezett, természetvédelmileg kiemelt, pl. Natura 2000-es területeket tisztítanak meg önkéntesek bevonásával. Néhány hete megrendezték az I. Tisza Tavi PET Kupát, ahol a résztvevők 3 tonna hulladékot gyűjtöttek össze. Az együttműködés most a kiskörei hulladék kitermelésével folytatódik.

 


„A Tisza hazánk legnagyobb összefüggő ökológiai folyosója, Ťszolgáltatásaiť évezredek óta meghatározzák kultúránkat, életünket. Ebből eredően kiemelt turisztikai célpont is. A PET Kupa célja, hogy hazánk egyik legnagyobb természeti erőforrását megóvjuk és a jövőbeni szennyezéseket megelőzzük. Ennek érdekében a szakmai lépések mellett pár éve szemléletformálásba is kezdtünk, a három oldalú összefogással pedig minden eddiginél több hulladéktól fogjuk mentesíteni a folyót” - hangsúlyozta Hankó Gergely, a PET Kupa szakmai vezetője, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének (KSZGYSZ) ügyvezetője. A Hulladékmentes Tisza projekt fő célkitűzése, hogy a program két éve alatt legalább 80 tonna hulladék kerüljön begyűjtésre és újrahasznosításra.

Kapcsolódó cikkek:

Három tonna műanyagot szedtek össze a Tisza-tóból

35 ezer műanyag palacktól tisztult meg a Felső-Tisza

Főszerepben a Tisza és a PET-kalózok

Hegyi tavaktól az óceánokig- a mikroműanyagok már mindenütt ott vannak

Cikkajánló