Három nap és három éjszaka a Tisza-tó közepén

Tisza-tavat bemutató legújabb kisfilmjében Pokorny Lia színésznőt látta vendégül Ljasuk Dimitry, aki egy olyan izgalmas programot állított össze neki, aminek segítségével átélhette, milyen a civilizációtól távol, a vadonban, egy tó közepén éjszakázni. De természetesen a nappali programok is sok meglepetést tartogattak számára.

Szerző:
Pálvölgyi Krisztina / TM
Ljasuk Dimitry
Fotó:
Ljasuk Dimity
2019. augusztus 3.

Tisza-tavat bemutató legújabb kisfilmjében Pokorny Lia színésznőt látta vendégül Ljasuk Dimitry, aki egy olyan izgalmas programot állított össze neki, aminek segítségével átélhette, milyen a civilizációtól távol, a vadonban, egy tó közepén éjszakázni. De természetesen a nappali programok is sok meglepetést tartogattak számára.

Három éjszaka három különleges helyszínen, ez várt Pokorny Liára, aki kipróbálhatta, milyen kint éjszakázni a természetben egy úszókunyhón, egy mindentől távol felállított vízparti sátorban a tó közepén, és egy mindennel felszerelt, fényűző nyaralóhajón, amit egy sziget csücskénél kötöttek ki. A legegyszerűbbtől a legkényelmesebbig haladtak, a közös mindegyikben a Tisza-tó, és a civilizációtól való kellő távolság ahhoz, hogy valóban csak a természet csendjét vagy épp éjszakai nyüzsgését lehessen tapasztalni.


„Szeretném közelebb hozni az embert a természethez - mert úgy érzem, nyüzsgő hétköznapjainkban eltávolodtunk egymástól.” - mondja Dimitry.

 

Az első éjszaka helyszíne egy mindentől távol lévő úszókunyhó


A Tisza-tónál felcseperedő Dimi egy életre barátságot kötött a tóval, és szeretné másoknak is megmutatni azt a csodát, amit a Tisza-tavi élet tartogat az odalátogatóknak. Egy éve készítette el első videóját Tisza-tavi kalandok címmel, ami mára már egy egész sorozattá duzzadt. Vendége is volt már, egy korábbi részben Mautner Zsófi gasztrobloggert vezette körbe ezen a gyönyörű vidéken, és természetesen akkor a közös főzést se hagyták ki a tó felfedezése mellett.


A mostani anyagát nem véletlenül neveztük kisfilmnek, hiszen az eddigi, videóblogoknak megfelelő 10-20 perces film helyett egy sokkal hosszabb, 36 perces epizódban élvezhetjük a Tisza-tó csodálatos világát, amiben Dimi ismét újabb és újabb tippeket ad nekünk, nézőknek is arra, hogy miként fedezzük fel ezt az anno mesterségesen létrehozott, mára egy igazi paradicsommá változott tavat és környékét, ha mi is elutazunk oda. Mindezt egy olyan színésznő segítségével teszi, aki maga is nagy természetrajongó, évek óta jár túrázni, evezni, kerékpározni kompenzálva a nyüzsgő városi életet.

 

Hajnali ébredés az úszókunyhónál, és Pokorny Lia kenuzás közben

 

Pokorny Lia nagyon megörült a felkérésnek, és a film elején úgy érkezik meg a Tisza-tó partjára, mint egy izgatott kisgyerek, hatalmas mosollyal az arcán, mint aki élete első kalandtáborán készül részt venni. És nem is tévedett nagyot. Persze nemcsak a kaland, hanem a film célja is motiválta arra, hogy elvállalja ezt a szerepet.


„Nagyon szeretem a természetet: túrázni a hegyekben éppúgy, mint vízen, vízparton lenni. Mindig szimpatizálok azokkal, akik úgy éreznek a természet iránt, és úgy élnek benne, mint Dimi. Amikor meghívott, úgy éreztem, boldogan megyek, mert egy jó ügy mellé állhatok, és talán én is hozzáadhatok valamit. Mindegyik filmjét láttam, és úgy gondolom, hogy nem csak bemutatja, hogy milyen a Tisza-tónál vagy csak a természetben lenni, hanem annál sokkal többet ad, sajátos látásmódjával és üzenetével. Tetszik, amit csinál, inspiráló, nemcsak a filmjeivel, hanem a tetteivel is, gondolok itt a természetvédelemmel kapcsolatos tevékenységére. Nagyon hasonlóan gondolkodunk, és az ember szívesen tölt időt ilyen emberrel” - mondta el Lia.

 

A második éjszakát sátrakban töltötték, amelyeket egy eldugott kis partszakaszon vertek fel

 

Hogy hogyan élte meg a közös munkát Lia, arról így mesél:
„Nem munkaként éltem meg, hanem nyaralásként. A Tisza-tó hangulata, a programok, a természet szépsége sodort magával és teljesen kikapcsolt. Nagyon sok ember unatkozik, nem tudja, mivel töltse a szabadidejét, miközben vágynak arra, hogy távol legyenek mindentől, és közben új impulzusok érjék. Nem kellenek bonyolult és drága dolgok ahhoz, hogy az ember kitörjön a hétköznapokból és boldognak érezze magát. Ez a film az élet szeretetéről, a természet szépségéről és a Tisza-tó varázsáról szól. Jó volt átélni és benne szerepelni. Nagyon szeretem ezt a filmet!”

 

Lia a napfelkeltét nézi a nyaralóhajóról az Aranyosi-sziget csücskénél, ahol a harmadik éjszakát töltötték

 

És hogy még mi minden várt Liára a három különleges éjszakai szálláson kívül? Napkelte és reggeli a tó közepén, kenutúra a vadregényes tiszafüredi morotván, látogatás a helyi piacon és egy fazekas népi iparművésznél, találkozás egy valódi Tisza-tavon lakóval, múltidézés a tó közepén, esti biciklizés a gáton, egy spontán Tisza-tavi buli a parton, éjszakai hajózás a csatornán, hajnalig tartó szalonnasütés rókahangok kíséretében, lebegés egy hatalmas tündérrózsamezőben, elegáns vacsora egy yachton az Aranyosi-sziget csücskében, és szerepcserejáték, ahol Dimitry színészként próbálhatta ki magát.

 

Mindezt egy nagyon laza és szórakoztató stílusban tálalva kapjuk, rengeteg gyönyörűen lefilmezett tájképpel, jó poénokkal és bensőséges jelenetekkel, amit ha megnéztek, biztos, hogy ti is azt fogjátok érezni, hogy egyből csomagolnátok és utaznátok le a Tisza-tóhoz átélni mindazt, amit ezen a kisfilmen láthattatok.

 

Nem is csigázunk tovább titeket, dőljetek hátra, és élvezzétek a Tisza-tavi utazást Liával és Dimitryvel!

 

 

 

ELISMERÉSEK
Ljasuk Dimitry még csak egy éve készíti Tisza-tóról szóló és egyéb természettel, környezetvédelemmel foglalkozó kisfilmjeit, de már számos elismerést kapott és díjakat is nyert.

 

A 2019-es gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon több videóját is díjazták:
Daruinvázió a mesés Hortobágyon - Fekete István díj. A videót mi is bemutattuk, ide kattintva meg is nézheted, és megtudhatod, milyen együtt repülni a darvakkal.

Másfél tonna szemét és hatvan önkéntes bravúrja - Ópusztaszer alapítvány különdíj a természetvédelemért. Szintén megnézheted ezt a videót is nálunk, ide kattintva, amiben azt dolgozta fel, hogyan lehet közös összefogással, akár egy spontán akció keretében is megtisztítani egy súlyosan szeméttel teli partszakaszt.

 

A Kreatív magazin által szervezett Online Video Awardon is elismerték egy különdíjjal a sorozat és kisfilm kategóriában a Tisza-tavi kalandok sorozatát. Az őszből-télbe részt ide kattintva meg is nézheted.

 

Kapcsolódó cikkek:

Tavaszból a nyárba a Tisza-tavon

Szívszorító videó a Kiskörénél felgyült szeméttengerről

Víztározóból madárparadicsom - A Tisza-tó

Cikkajánló