Hazai arborétumok tavaszi virágpompával

Olyan virágba borult arborétumokat gyűjtöttünk össze, ahonnan legszívesebben haza sem mennénk. Mutatjuk, milyen gyönyörűségek várnak rátok.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Nemzeti Botanikus Kert
Vácrátót
2024. április 18.

Olyan virágba borult arborétumokat gyűjtöttünk össze, ahonnan legszívesebben haza sem mennénk. Mutatjuk, milyen gyönyörűségek várnak rátok.

Virágözön a vácrátóti botanikus kertben

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben már többször jártunk, és nem győztük kapkodni a tekintetünket a sok szépség láttán. Bármerre is indulunk egy sétára, virágzó növényekre bukkanunk, most még szokatlan egybeeső virágzásokat is felfedezhetünk.

Most nyílik a hegyi júdásfa a Tornácosházzal szemben, amelynél jól megfigyelhető jelenség a törzsönvirágzás. Továbbra is virágoznak a tulipánok, a késői nárciszok, a somok, és többek között a bangitáktól illatos a kert számos pontja.

Április 21-én a Műemlékvédelmi világnap alkalmából izgalmas vezetett kerttörténeti sétákon vehetünk részt. Bővebb információ ide kattintva. Érdemes kedvelni az arborétum Facebook-oldalát, ha szeretnéd nyomon követni az aktuális virágzásokat. Nyitvatartás és árak ITT.

Örökzöld Szarvasi Arborétum

Az üdén zöldellő kertben most nyílnak az orgonák és a magnóliák az arborétum Facebook-oldala szerint.

82 hektáron elterülő park története mindössze néhány fával kezdődött még a 19. század végén, ekkor ültette el őket a hajdani tulajdonos, Bolza József, akit Pepinek becéztek (innen a „Pepi-kert” elnevezés). A birtok ezután a szarvasi kastéllyal együtt Bolza Pálra szállt, hozzá köthető az 1890-es években – a Körösök szabályozásának végeztével – a nagyobb arányú telepítés. Az államosítás után jó párszor gazdát cserélt a kert, és közben egyre bővült. A jelenlegi 82 hektárból 62-t lehet bejárni. Ehhez szuper tippeket kapunk az arborétum holnapján. Nyitavatartás és árak ITT.

A sokszínű Soroksári Botanikus Kert

Egy igazi titkos kert Budapest déli részén, amelynek létezéséről talán sokan nem is tudnak. Pedig megéri ide eljönni különböző évszakokban. A kert legértékesebb része a Pannon láprét rezervátumterület, amely május második felében a leglátványosabb.

A Duna–Tisza közén egykor gyakori, jellemző társulás volt ez a meszes talajú kiszáradó láprét, melyből mára nem sok maradt. Ez a 12 hektár a kevés túlélők egyike. A lápréten számos védett növényfaj él, köztük a május második felében virágzó szibériai nőszirmok (Iris sibirica) a leglátványosabbak, amelyek beborítják a terület egy részét.

Ha mostanában látogatsz el Soroksári Boatnikus Kertbe a teljesség igénye nélkül az alábbi fajokat biztosan láthatod virágozni: zergevirág, medvehagyma, henye boroszlán, bazsarózsák. Itt találsz infókat az árakról és a nyitvatartásról.

Arborétum a Tisza-parton

A Tiszakürti Arborétum közvetlenül a Tisza mellett található. Hatalmas fái között mindig kellemes sétálni, de vannak az évnek olyan időszakai, amikor különösen igaz ez, mint például tavasszal, amikor a rododendronok virágba borulnak. Ilyenkor különböző színváltozataikkal bűvölik el a virágok szerelmeseit.

Az idei tavaszon korábban ébredt a természet, mint szokott, így a rododendronok első virágai is a megszokottnál korábban jelentek meg a Tiszakürti Arborétumban. A hófehér havasszépe cserjék teljes pompájukban virágzanak, de további színváltozatok képviselői is elkezdték bontogatni szirmaikat – olvasható a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-posztjában. A Tiszakürtön nyíló virágcsodák az intézmény Virágnaptárában online is megtekinthetők. Aktuális programokról, nyitvatartásról és árakról ITT találsz infókat.

Színkavalkád a Pintér-kertben

A Pintér-kert Arborétum Pécsen, a Mecsek-oldalra felkúszó Tettye városrészben helyezkedik el. A gyűjteményes jelleggel telepített lombos fák, örökzöldek, cserjék és évelők mellett a kertben több mint harminc védett növényfaj él, többek között csodabogyók, pirítógyökér, sőt megcsodálható itt a fokozottan védett bánáti bazsarózsa is, ami ebben az időszakban virágzik.

Most pompáznak a kertben a nőszirmok és a majomkosbor példányai is, amelyből közel 130 tő nyílik az arborétumban. A legidillibb látványt valószínűleg a tavaszi virágzáskor nyújtja a hely, de az év bármely évszakában jó célpont lehet annak, aki a város zajától szeretne elszakadni néhány nyugalmas órára.

Az arborétum alsó része gyűjteményes kert, a néhány éve megnyitott fölső részen a mecseki karsztbokorerdő természetes növényzetével lehet megismerkedni, ráadásul, ahogy fölfelé haladunk a meredek lépcsősoron, egyre pazarabb panoráma tárul elénk Pécs városára. Információk a nyitvatartásról és a belépőárakról ide kattintva.


Cikkajánló