Hazánk összes madárfaja között böngészhetsz

1675 fotó, 500 videó és rengeteg hanganyag között szörfölhetsz mostantól az MME weboldalán, ahol Magyarország összes madárfajáról találhatsz érdekes, hasznos és száz százalékban helytálló információt.

Szerző:
MME/TM
Fotó:
Shutterstock
2015. október 19.

1675 fotó, 500 videó és rengeteg hanganyag között szörfölhetsz mostantól az MME weboldalán, ahol Magyarország összes madárfajáról találhatsz érdekes, hasznos és száz százalékban helytálló információt.

Az európai szalakóta 1991-ben lett az év madara

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) most elindított honlapfelületén a hazánkban jelenleg bizonyítottan előforduló 400-410 madárfajból 397 szerepel.


Az oldalon a hagyományos kulcsszavas keresés mellett betűrend és család szerint is lehet böngészni. Minden faj külön oldalt kapott, ahol az általános leíráson túl a madár rendszertani besorolásáról, méreteiről, hazai és európai védelmi helyzetéről is találsz információkat. Emellett részletes gyűrűzési adatok szerepelnek az oldalon, így megtudhatod például, hogy a legidősebb gyűrűs fekete rigó 3111 napos, illetve hogy nagy fülemüléből nem kevesebb mint 3986 példányt jelöltek meg itthon. Számos madárnak, például a kék vércsének meghallgathatod a hangját, másoknál (pl. ökörszem) pedig videók színesítik a dokumentációt. Az oldal tanulságos információkkal is szolgál, egy diagramról leolvasható többek között, hogy a meggyűrűzött, majd kézre került kerecsensólymok 24%-a áramütést szenvedett, vagy vezetéknek ütközött. A fajok bemutatását már most is 658 színes festmény és 1675 fotó, valamint hangtár és félezer videó segíti.

 


A felhasználók részletes adatbázist érhetnek el a fészkelőállomány nagyságára, az előfordulási területekre, a gyűrűzési és visszafogási adatokra vonatkozó információkkal, amelyek az MME Monitoring Központ és Madárgyűrűzési Központ segítségével folyamatosan frissülnek.


Az online digitális lexikonban a madárszerető laikusok mellett a természetvédelemben dolgozó szakemberek is megtalálhatják a számukra hasznos és érdekes tudnivalót. Az MME munkatársai folyamatosan pótolják a még hiányzó fajokat, illetve bővítik az egyes madarakat bemutató oldalakat, elsősorban a védelmi lehetőségeket és a képi adatbázisokat, továbbá folyik egy okostelefonos alkalmazás kidolgozása is.

 

Az MME új adatbázisát itt érheted el: www.mme.hu/magyarorszagmadarai

 

Kapcsolódó cikkeink:

Hortobágyon darvadozva - videóval

Rekordszámú keselyű Hevesben

Kétszer annyi partifecske és gyurgyalag a Tiszazugban

Cikkajánló