Helikopterrel mentettek egy magyar párt a Magas-Tátrában

A túrázók elhagyták a jelzett turistautat és hegymászó felszerelés nélkül próbáltak átjutni egy meredek szakaszon.

Szerző:
magas.tatra.info
2021. szeptember 23.

A túrázók elhagyták a jelzett turistautat és hegymászó felszerelés nélkül próbáltak átjutni egy meredek szakaszon.

Szeptember 18-án délután két magyar turista kért segítséget a 112-es számon a Hegyi Mentőszolgálattól (HZS) a Magas-Tátrában. A pár felvonóval ment fel a Lomnici-nyeregbe (Lomnické sedlo), ahonnan az ott lévő jelzett turistaút végétől tovább mentek, és leereszkedtek a Kis-Tarpataki-völgy (Malá Studená dolina) oldalában lévő Szén-vízesés (Uhoľný vodopád) feletti kuloárba, amelyen keresztül - elmondásuk szerint - a Zamkovszky menedékházhoz akartak eljutni – olvasható a magas-tatra.info beszámolójában.

A 35 éves férfi és a 26 éves nő hegymászó felszerelés nélkül folytatta az ereszkedést a kuloárban, amíg egy meredek szakaszhoz nem értek, ahonnan már nem tudtak továbbmenni, és segítséget kértek. A Hegyi Mentőszolgálatnál – miután megállapították a pár tartózkodási helyét - a légimentők segítségét kérték, akik Ótátrafüreden két hegyimentőt vettek a fedélzetre, majd a behatárolt terület fölé érkezve a bajba jutott pár közelében tették ki őket.

A légi szállítás előkészítését követően az első bajba jutott turistát egy hegyimentővel együtt légi úton evakuálták a zord terepről, és az ótátrafüredi helikopter leszállópontra szállították. Ezután a helikopter visszatért a völgybe, és a másik hegyimentővel együtt mentette meg a második személyt. Mivel a magyar turisták nem sérültek meg, Ótátrafüredről saját kérésükre, önállóan folytatták útjukat – derül ki a magas-tatra.info cikkéből.

Hasonló esetekben óriási segítség lehet a szlovák Hegyimentő Szolgálat mobilos applikációja, amit érdemes letölteni - és egy kicsit megismerni - a túrázás előtt.




Cikkajánló