Hétvégén rajtol a II. Tisza-tavi PET Kupa

Idén három folyami pethajós hulladékderbit hirdetett meg a Tiszai PET Kupa ötletgazdája, a Természetfilm.hu Egyesület. Az első, júniusi folyótisztító és hulladékgyűjtő vízi rendezvény a hétvégén startol a Tisza-tavon.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Pet Kupa
Forrás:
Pet Kupa
2021. június 10.

Idén három folyami pethajós hulladékderbit hirdetett meg a Tiszai PET Kupa ötletgazdája, a Természetfilm.hu Egyesület. Az első, júniusi folyótisztító és hulladékgyűjtő vízi rendezvény a hétvégén startol a Tisza-tavon.

Június 12. és 15. között a csapatok Tiszafüredtől Kisköréig eveznek saját építésű pillepalack hajóikon. Ott, ahol a petkalózok két évvel ezelőtt 3 tonna hulladéktól mentesítették a folyót.

„A tervezés és szervezés szempontjából még éppen időben vált lehetővé a júniusi rendezvény előkészítése, köszönhetően a járvány mérséklődésének és a rendezvényeket érintő szabálymódosításoknak. Tavaly ősszel hét tonna hulladékot már összegyűjtöttünk a tó árterében, de úgy tűnik, hogy a januári és májusi áradások ismét nagy mennyiségű hulladékot hoztak Ukrajna és Románia felől” – mondta Tamás Zsolt, a PET Kupa versenyigazgatója, a II. Tisza-tavi PET Kupa főszervezője.

A többnapos folyótisztítási akció június 12-én, szombaton Tiszafüreden, a pillepalackon lebegő pethajók építésével indul. Ezt követően, vasárnap reggel fél 10-kor ünnepélyes megnyitó keretében indul el a mezőny. A szervezők az esti programokon várják azokat a helybélieket, akik találkozni szeretnének a petkalózokkal és érdeklődnek a környezet- és természetvédelmi, valamint a kulturális programok iránt. A versenyt záró eredményhirdetésre és díjátadóra a Kiskörei Strandon, június 15-én kedden 15 órától kerül sor, amire szintén szeretettel várják az érdeklődőket.

A Tisza-tavi helyszín után nyáron a Felső-Tisza, majd ősszel a Bodrog következik, de a PET Kupa csapata az utóbbi időben már egyre aktívabb a határon túl is, a Tisza teljes vízgyűjtőterületén. Az elmúlt hetekben az 5 ország 1 folyó projekt keretében a kárpátaljai iskoláktól indulva Sárospatakig turnézott a petkalózok mobil Műanyag Műhelye, a MÜMÜ.

„Arra törekszünk, hogy a hazai eredmények mellett a Tisza forrásvidékén is javuljon a kormányzat és a lakosság hozzáállása, valamint kedvező irányba mozduljon le a hulladékgazdálkodási rendszer, így a probléma gyökerénél is bekövetkezzenek változások.”– tette hozzá Hankó Gergely, a PET Kupa projektvezetője, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezetője.

További információk a PET Kupa honlapján.

Cikkajánló