Hová tart a szalamandra januárban?

Ez a foltos szalamandra valószínűleg az enyhe idő és az eső miatt merészkedett elő.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Facebook/Serfőző József természetvédelmi őrkerület-vezető
2023. január 17.

Ez a foltos szalamandra valószínűleg az enyhe idő és az eső miatt merészkedett elő.

A védett kétéltű alapesetben március-április tájékán bújik elő, Serfőző Józsefnek, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetőjének viszont most január 10-én sikerült lencsevégre kapnia egy példányt. A szalamandra Erdőbénye határában, egy tölgyesben került szem elé, és egy kevésbé kijárt erdei úton kutatott táplálék után az esőben – olvasható a nemzetipark-igazgatóság YouTube-videója alatt.

A foltos szalamandra hazánk legnagyobb termetű, 18-20 cm hosszúságú farkos kétéltűje. A nevét a színezetéről kapta, ami arra hívja fel a ragadozók figyelmét, hogy nem tanácsos megkóstolni. Bőrmirigyei a fültőnél, a háta közepén és az oldalán mérgező váladékot termelnek, amitől egy állat akár el is pusztulhat, de az embernek sem ajánlott kézbe venni. A méreganyag szembe jutva kötőhártya-gyulladást okozhat.

Középhegységekben, nyirkos, üde erdőkben, szurdokvölgyekben él, sokszor források, patakok közelében.

Rejtekhelyei a fák gyökerei, a kövek, a kidőlt fák, napközben ezek alatt bújik meg, csak esős időben mászik elő.

Ősszel párzik, tavasszal hozza világra 3 cm-es lárváit. Ezek eleinte a vízben élnek, később, augusztus-szeptember környékére a kopoltyújuk visszafejlődik, tüdővel és bőrlégzéssel veszik fel az oxigént, testük átalakul és kifejlődnek a bőrmirigyeik is.

A fajt veszélyezteti a források, patakok kiszáradása, eltűnése, illetve sok egyed gázolás áldozatául esik az utakon. A foltos szalamandra természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Cikkajánló