Hűsölj arborétumokban!

A nyári hőség elől nemcsak vízpartra érdemes menekülni, árnyat adó fák között is találhatunk enyhülést. A hazai arborétumokban és füvészkertekben ráadásul mindig pompázik valami, még most, a legnagyobb kánikula idején is, de sokban színes programokkal is várnak minket.

Szöveg:
Fotó:
Farkas Péter / Természetjáró.hu (Kiemelt kép)
2022. július 1.

A nyári hőség elől nemcsak vízpartra érdemes menekülni, árnyat adó fák között is találhatunk enyhülést. A hazai arborétumokban és füvészkertekben ráadásul mindig pompázik valami, még most, a legnagyobb kánikula idején is, de sokban színes programokkal is várnak minket.

1. Levendulák és lótuszok a szegedi füvészkertben

Múlt hétvégén tartották a Levendula- és rózsanapokat a szegedi füvészkertben, de ez nem jelenti azt, hogy mostanra már nem látványosak ezek a nyáron virágzó növények. A levendulákat a gyógynövénykert mellett találod, a rózsák a történelmi kertfal mellett virítanak. Nő itt Rosa gallica, azaz parlagi vagy patikus rózsa, amit a középkorban kolostorkertekben termesztettek, és összesodort szirmait fonálra fűzték - így lett a rózsafüzér. Gyógykészítmények alapanyaga is volt, és a cukrászok is felhasználták édes szirmait.

Emellett sokféle gyógynövény virágzik mostanában: a gyűszűvirágok, a kakukkfüvek, a cickafark, a pemetefű, a körömvirág, a zsálya, az orbáncfű, a fekete nadálytő, a kamilla, a máriatövis, a nagy csalán, a beléndek és a nadragulya is.

Közeledik az év legegyedibb eseménye is a szegedi füvészkertben: július 30-31-én tartják a Lótusz Napokat. Indiai lótusz 1932 óta virít a füvészkertben, az óföldeáki Návay-kastély kertjéből került ide. Ma már nem lehet pontosan tudni, hány tő alkotja az állományt, de június közepétől nagyjából szeptemberig folyamatosan virágoznak. Itt olvashatsz róluk részletesebben.

Nyitvatartás és jegyárak ide kattintva.

2. Tematikus séták és mozi a vácrátóti botanikus kertben

Egy fa árnyékában akár 14 fokkal alacsonyabb lehet a hőmérséklet, mint a napon, emellett a fák párásítják és megszűrik a portól a levegőt - hívja fel rá a figyelmet a vácrátóti arborétum a Facebook-oldalán, ahol folyamatosan hírt adnak az aktuális virágzásokról és programokról, de ez az érdekes szarvasbogárharcos videó is tőlük származik.

Az arborétumban rendszeresen tartanak különféle programokat, legközelebb, július 17-én a fűszerek kedvelői vehetnek részt egy élménysétán, augusztus 7-én pedig a Biblia növényeit lehet megismerni. Július 21-én kerti mozipiknik lesz, amikor a Baraka - Világok arca című filmet vetítik le a nagyközönségnek. Ezt megelőzi egy kerekasztal-beszélgetés a városi ökoszisztéma-rendszerről, melynek során egy építész, egy történész és egy ökológus vitatja meg, hogy történelmi, építészeti szempontból hogyan hatnak ránk az urbanizációs folyamatok, miben más a városi és a természeti környezet, illetve, hogy milyen lesz a jövő városa.

A Nemzeti Botanikus Kertben mi is több alkalommal jártunk már, és sosem unjuk meg. Olvasd el ezt a cikket, ha szeretnéd jobban megismerni.

A nyitvatartásról és a jegyárakról itt találsz infót.

3. Ha már unod a strandot: Folly Arborétum

Akár egy balatoni nyaralás programpontja is lehet strandolás után a badacsonyörsi Folly Arborétum meglátogatása, ahol nemcsak virágokban gyönyörködhetsz, de ehetsz és ihatsz is egy finomat. Az arborétum egy generációról generációra öröklődő családi vállalkozás. Különlegesség, hogy a kisgyerekeket fából készült, egyedi játékok várják. Az éppen virágzó növényeket erre a térképre is felrakják, amit folyamatosan frissítenek - így biztos nem indulsz el potyára. Most éppen többek között selyemakác, veronika, bíbor kasvirág, gólyaorr és ligeti zsálya virít a kertben.

Az arborétumban 5 hektáron 400 fenyőféle és 200 lombos fa, illetve cserje él. Az Öreg Arborétum elnevezésű részen több olyan idős fa nyúlik az ég felé, ami Közép-Kelet-Európa legidősebb példánya. A legmagasabb ponton egy toboz formájú kilátót alakítottak ki, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a Badacsonyra és a Balatonra.

Most, a nyári időszakban is tartanak vezetett túrákat, mégpedig hetente háromszor, két hetente pénteken este pedig megrendezik a Holdfénytúra elnevezésű programot. A Folly Arborétumról itt írtunk bővebben.

Nyitvatartás és jegyárak itt.

4. Az addiktív Kámoni Arborétum

Ahogy az arborétum Facebook-oldalán viccesen megjegyzik, nem árt vigyázni, mert a kert látogatása már három alkalom után függőséget okoz. Ha nem félünk a dendromániától, mégis érdemes tenni egy sétát a 25 hektáros szombathelyi kertben, ahol több mint 3500 taxonnal, köztük különlegességekkel is találkozhatunk.

A kertben ismeretterjesztő táblákat is találsz, de vannak sportöltözők és zuhanyok, illetve asztalok és padok is, melyek piknikezésre csábítanak. Érdemes figyelni az arborétum Facebook-oldalát, mert itt szokták megosztani a programjaikat, következő alkalommal, július 7-én például levendulás tematikájú beszélgetős estét szerveznek a környékbeli hölgyek számára, de volt már itt bábszínház a gyerekeknek és zenei produkció is.

Nyitvatartás és jegyárak ide kattintva.

Cikkajánló