Idén is költhet nálunk a gyönyörű kucsmás sármány

A kucsmás sármány elsősorban a mediterrán térségben költ, az elmúlt évtizedekben azonban a faj északi terjeszkedésbe fogott, és a kétezres évek óta már nálunk is van évente egy-egy észlelése.

Szerző:
TM
Fotó:
dr. Kalotás Zsolt / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
2020. június 9.

A kucsmás sármány elsősorban a mediterrán térségben költ, az elmúlt évtizedekben azonban a faj északi terjeszkedésbe fogott, és a kétezres évek óta már nálunk is van évente egy-egy észlelése.

A kucsmás sármány hazai történetét a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) munkatársai foglalták össze a KNPI honlapján. „A fajt Magyarországon 1995-ben figyelték meg először, Tiszanánán. A következő megfigyelés öt évet váratott magára, de a kétezres évek óta már évente van egy-egy észlelése, Bácskában, a KNPI működési területén, 2010-ben jelent meg.” A faj első bizonyított hazai költése 2017-ben volt Kunbaján, egy repceföldön, de Csávoly közelében is megfigyeltek már élelmet hordó tojót, idén Makó közelében láttak egy fészeképítő példányt, május végén pedig Baranya megyéből is jelezték a faj jelenlétét.

A kucsmás sármány elsősorban a mediterrán térségben költ, Olaszországban, a Balkán-félszigeten, a Fekete-tenger partvidékén, Kis-Ázsiában a Kaszpi-tengerig, Iránig jelen van. A megfigyelések szerint azonban a faj az elmúlt évtizedekben északi terjeszkedésbe fogott, már Németországban is felbukkant. Várhatóan itthon is egyre többet fogunk találkozni ezzel a bájos kis madárral.

Nevét egyébként a fején lévő fekete, kucsma formájú mintázatról kapta. Erős csőre magevésre „szakosodott”, de nyáron rovarokat és pókokat is eszik, és fiókáit is főleg ezzel eteti. Gyümölcsösökben, szőlőkben, mezőgazdasági területeken egyaránt megtelepedhet, a sűrű cserjeszintet kedveli, de van, hogy talajra építi fészkét. Vonuló, a telet Délkelet-Ázsiában tölti.

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Cikkajánló