Idén kiváló volt a költési szezon a kék vércséknél

A Körös-Maros Nemzeti Parkban idén kiváló költést tapasztaltak a kék vércséknél. A fiókák egy része már kirepült, valamennyien szépen fejlettek, életerősek.

Szerző:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság / kmnp.hu
Fotó:
Adobe Stock
2019. augusztus 1.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban idén kiváló költést tapasztaltak a kék vércséknél. A fiókák egy része már kirepült, valamennyien szépen fejlettek, életerősek.

A kardoskúti Fehér-tó térségében az előző évek után most újra erősebb az állomány, mintegy 120 pár költését regisztrálták a szakemberek - olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapján. A pároknak bőven volt mivel táplálniuk utódaikat, a május-júniusi esők hatására ugyanis megerősödött a növényvilág, s ezáltal a rovarok is felszaporodtak, ráadásul pocokgradáció is jellemezte a térséget. Szinte minden fészekalj négytojásos volt, a fiókák pedig életerősek, a gyűrűzéskor 200 grammosakat is találtak.

 

 Illusztráció

 

A Cserebökény részterületen is némileg emelkedett a költőpárok száma. Az elmúlt évek során a térségben kétszáz költőládát helyeztek ki a szakemberek. Az itteni öt telepen összesen 111 pár költött, emellett 5 pár magányos ún. szoliter költését is regisztrálták. Voltak olyan párok is, amelyek kidőlt fák hasadékait használták fészkelőhelyül. A fészekaljak többsége 3-4 tojásos, de egy helyen öt tojást is találtunk. A fiókák többsége július elején kirepült, de néhány megkésett fészekalj kirepülése csak augusztus elején várható.

 

  Illusztráció

 

A Csanádi-pusztákon a korábbi évekhez hasonlóan idén is mintegy 100 pár kék vércse fészkel, 15-20 százalékuk szoliter módon, a többiek kolóniákban. A Csanádi-pusztákon széthúzódott a költés, néhány fészekből már július első felében kirepültek a fiókák, másutt még csak pelyhesek.

 

A Körös-Maros Nemzeti Park északi területein jóval kevesebb kék vércse költ, mint a déli tájakon. A Dévaványa-Ecsegi-pusztákon mindössze hat párról tudnak, a Kígyósi-pusztán pedig 5-6 pár költött az idén.

 

Kapcsolódó cikkek:

Túlélni a forróságot-furcsaságok az állatvilágban

Leesett az állunk, hogy mennyit repült Ubul és Karma

Szalakótasiker a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Észrevehetetlenek a túzokfiókák

Cikkajánló