Idén már 77 ragadozó madár hullott el mérgezésben

Ebből kilenc rétisas, három parlagi sas volt. Mérgezett csalétkek is előkerültek. Ebben az évben a szokásosnál is súlyosabb a helyzet.

Szerző:
TM
Fotó:
Pannon Eagle LIFE
2020. április 28.

Ebből kilenc rétisas, három parlagi sas volt. Mérgezett csalétkek is előkerültek. Ebben az évben a szokásosnál is súlyosabb a helyzet.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) méreg- és tetemkereső kutyás egysége és a nemzetipark-igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálata a koronavírus-járvány alatt is dolgozik. Nagyjából a tetemek kétharmadát, 50 madarat és emlőst, illetve 9 mérgezett csalétket Falco és Carlo kutyák találtak meg. A parlagi és a rétisasok fokozottan védettek, természetvédelmi értékük egyenként 1 millió forint.

„Nem kizárt, hogy az elkövetők abban bíznak, hogy az elrendelt járványügyi korlátozások árnyékában kisebb eséllyel derül fény tetteikre, ezért kihasználva a helyzetet bátrabban helyeznek ki mérgezett csalétkeket, ezzel veszélyeztetve a ragadozómadarakat” – írja az MME a közleményében.

De az elkövetők elszámolták magukat: a laboratóriumi vizsgálatok már folyamatban vannak, születtek feljelentések és több esetben rendőrségi nyomozás is indult. Több bűncselekmény miatt emelhetnek vádat: természetkárosítás, állatkínzás, orvvadászat, méreggel való visszaélés, akár milliós pénzbüntetést és egytől öt évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak.

Forrás: MME

Cikkajánló