Idén meglepően sok a kökörcsin a Mecsekben

Alapvetően nem túl gyakori faj a Mecsekben a fekete kökörcsin, most viszont nem várt eredményt hozott a nemzetipark-igazgatóság felmérése.

Szerző:
Duna-Dráva Nemzet Park Igazgatóság Facebook/Völgyi Sándor
Fotó:
Pálvölgyi Krisztina
2019. április 12.

Alapvetően nem túl gyakori faj a Mecsekben a fekete kökörcsin, most viszont nem várt eredményt hozott a nemzetipark-igazgatóság felmérése.

A középhegységben csak néhány helyen fordul elő a növény, és eddig ott is mindig csak néhány tövet láttak. Most a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai lokalizálták és felmérték a környék valószínűleg legnagyobb állományát - írja a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság egy Facebook-posztban. Az eredmény túlszárnyalta a becsléseket: mintegy 900 tő fekete kökörcsint találtak.

 

Illusztráció

 

A nemzeti parki munkatársak azt tervezik, hogy mostantól rendszeresen végeznek monitoringot a területen, és biztosítani akarják az állomány hosszú távú fennmaradását.


A fekete kökörcsin a nyílt gyepek növénye. Március-április tájékán virágzik, sziklagyepeken, ritkás karsztbokorerdők tisztásain, homokpusztákon bukkanhatunk rá. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A fekete kökörcsinek szerint itt a tavasz

Nemsokára virágzó nárciszmező borítja el a babócsai Basa-kertet

Tavaszi virágzás - első felvonás

Siker hazánk egyik legveszélyeztetettebb növényfajának megmentésében

 

Cikkajánló