Így használhatod ki legjobban az esőmentes hétvégét - Programajánló

Jövő héten az előrejelzések szerint elromlik az idő, de szerencsére szombaton és vasárnap még napsütésre számíthatunk. Mutatjuk, hova érdemes menned, hogy kihasználd a kellemes időjárást.

Szerző:
TM
Fotó:
hegyvidek.hu
Gulyás Attila
Panoramio / Sz. M.
Papp László
123rf.hu
2017. szeptember 27.

Jövő héten az előrejelzések szerint elromlik az idő, de szerencsére szombaton és vasárnap még napsütésre számíthatunk. Mutatjuk, hova érdemes menned, hogy kihasználd a kellemes időjárást.

1. Előzd meg a fogaskerekűt!

 


Az eseményt négy év szünet után rendezik meg újra. Az elnevezésben minden benne van: a résztvevők a fogaskerekűvel egyidőben rajtolnak, és a cél, hogy előbb érjék el a Széchényi-hegy, Gyermekvasút végállomást, mint a villamos. Lehet kerékpárral, futva és túrázva is teljesíteni a távot.

 

Mikor?
2017. szeptember 30. 8.30 - 10.00
Hol?
Budapest, Zugligeti Lóvasút - Széchényi-hegy, Gyermekvasút
Bővebb információ ide kattintva.

 

2. Eszperantó Zamenhof Emléktúra

 


A teljesítménytúrát Lazar Markovics Zamenhofról, az eszperantó nyelv tervezetének megalkotójáról nevezték el, célja, hogy a természet szépsége mellett a túrázókkal az eszperantó emlékhelyeket is megismertesse. A 44 km-es táv Piliscsévről, az Eszperantó-forrástól indul és a Tabánig tart, a 24 és az 5 km-es túra pedig a Tabántól a Tabánig. Ha felkeltette az érdeklődésed a nem mindennapi tematikájú túra, szeptember 28-ig tudsz előnevezni.

 

Mikor?
2017. szeptember 30.
Hol?
Budai-hegység, Pilis
Részletek itt.

 

3. Szelidi Ősz teljesítménytúrák

 


A Szelidi-tó a nevét a legenda szerint a török hódítás idején kapta, amikor egy csata alkalmával a magyarok a vízbe szorították a törököket, és csúfolódva mondták: „Szelídülnek már!” A mintegy 5 kilométer hosszú, 150-200 méter szélességű és átlagosan 3-4 méter mélységű tó hazánk ötödik legnagyobb állóvize. Jó kis hétvégi családi program lehet a megkerülése gyalog vagy kerékpáron, egyszer vagy kétszer.

 

Mikor?
2017. szeptember 30. 8.00 - 12.00
Hol?
Szelidi-tó
Még több információ ide kattintva.

 

4. Kő-árok terepfutó verseny

 


A 13 km-es verseny a 700 éves cseszneki vártól indul, útvonala a Kő-árok látványos szurdokvölgyén keresztül vezet, áthalad Gézaházán és Károlyházán, a Zörög-tetőn, a végállomás pedig a cseszneki Erzsébet Vendégház. A verseny során a futóknak nagyjából 340 méter szintkülönbséget kell legyőzni.

Mikor?
2017. október 1.
Hol?
Csesznek
Részletek itt.

 

5. Európai Madármegfigyelő Napok

 


Egész hétvégén tart a madárszámlálás, itthon 50 helyszínen a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület jóvoltából. Madárbefogás, gyűrűzés és távcsöves megfigyelés is lesz. A rendezvény egyben játékos verseny az országok között, ahol a helyszínek, a résztvevők és a megfigyelt madarak száma alapján dőlnek el a virtuális dobogós helyek.

 

Mikor?
2017. szeptember 30 - október 1.
Hol?
A helyszínek listáját ide kattintva találod. 
Még több info itt. 

Cikkajánló