Így kerüld el a tragédiát a hegyekben

A szlovák Hegyi Mentőszolgálat tanácsai következnek arra az esetre, ha magashegységbe indulsz.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
magas-tatra.info
Forrás:
magas-tatra.info
2022. július 26.

A szlovák Hegyi Mentőszolgálat tanácsai következnek arra az esetre, ha magashegységbe indulsz.

Hétről hétre mi is beszámolunk a Szlovákiában, főként a Magas-Tátrában történő balesetekről, melyek jó része sajnos végzetes kimenetelű. Tavaly 31 ember halt meg a szlovák hegyekben – írja most a magas-tatra.info, hozzátéve, hogy a Hegyi Mentőszolgálat évente mintegy 2,5 ezer beavatkozást regisztrál. Sok esetben ezek elkerülhetőek lennének egy kis körültekintéssel és megfelelő felkészüléssel.

A Hegyi Mentőszolgálat az alábbiakat javasolja:

  • Ne becsüld le a terepet, és ne becsüld túl az erődet és a képességeidet! Gondold végig, milyen az edzettségi állapotod, az egészséged.
  • Ne indulj későn a túrára! Tervezz időtartalékot, hogy mindenképp sötétedés előtt befejezd a túrát.
  • Válassz megfelelő lábbelit (lehetőség szerint Vibram talpú túrabakancsot) és nyáron is vigyél magaddal meleg és vízhatlan ruhát!
  • Ne feledd, legyen nálad elég folyadék, illetve csokoládé vagy energiaszelet, a rendszeresen szedett gyógyszereid vagy egyéb gyógyszerek, amelyekre szükség lehet. A magnézium is jól jön. A telefont feltöltve vidd, legyen nálad valamilyen fényforrás és powerbank!
  • Ha egyedül mész, valakit értesíts előzetesen az útvonaladról, egy rokont, barátot, vagy akár a szállásadót.
  • Köss biztosítást! Szlovákia vonatkozásában a hegyimentők beavatkozása nem olcsó, átlagosan 400 euró körüli összeg, de ha helikoptert kell hívni, akkor sokkal magasabb. Magashegyi biztosításra a következő hegyekben van szükség: Magas-Tátra, Alacsony-Tátra, Bélai- és Liptói-Tátra, Szlovák Paradicsom, Nagy- és Kis-Fátra, Pieninek, Bukovec-hegység, Körmöci-hegyek, Kyszucai-hegyek, Javorníki-hegyek, Középső-Beszkidek és Morva-Sziléziai Beszkidek. Más hegyekben elegendő a szokásos egészségbiztosítás. A hegyi biztosítás egy euró körüli összegbe kerül naponta, egész évre szóló biztosítást akár már 10 euróért is lehet kötni a magas-tatra.info értesülései szerint.
  • Figyelj az időjárás-előrejelzésre! A leggyakoribb hibák közé tartozik, hogy a turisták figyelmen kívül hagyják az előrejelzéseket. Ha valaki a hegyen viharba kerül, minél előbb érdemes visszatérni a völgybe, ahol kisebb a villámcsapás esélye. Keress kunyhót vagy menedékhelyet, ha van rá lehetőség. Ne bújj sziklák vagy fák alá, a nálad lévő fémtárgyakat tedd le, ne tartózkodj láncok, fém létrák, hágcsók, oszlopok közelében! Arról, hogy mit tegyünk, és mit ne, ha villámlik, ebben a cikkben írtunk részletesen.
  • A hegyimentők alkalmazása segítségével akár gyenge lefedettségű helyről is lehet segítséget hívni. Az alkalmazás figyelmeztető üzentet küld, ha rosszra fordul az időjárás vagy lavinaveszély fenyeget. A szlovák Hegyi Mentőszolgálat segélyhívó száma 18 300.

Cikkajánló