Így készíts profi madáritatót a kánikulára

A tikkasztó hőségben nem csak nekünk, de a körülöttünk élő tollasoknak is sok folyadékra van szükségük. Eláruljuk, mire figyelj, ha segíteni szeretnél a lubickolásra vágyó madaraknak.

Szerző:
DDNP
TM
Fotó:
MME - Orbán Zoltán
Shutterstock
2015. július 2.

A tikkasztó hőségben nem csak nekünk, de a körülöttünk élő tollasoknak is sok folyadékra van szükségük. Eláruljuk, mire figyelj, ha segíteni szeretnél a lubickolásra vágyó madaraknak.

A madáritatóban szeretnek fürödni a rigók, a kék cinegék, a vörösbegyek, számukra a lubickolás, a tollazat tisztán tartása állandó, létfontosságú tevékenység. Épp ezért egy megfelelően elhelyezett itató a kertben óriási népszerűségnek örvendhet.

 Az itató kialakításánál ügyelj arra, hogy lassan mélyüljön, a közepére pedig tegyél egy lapos követ, ahol a madarak megállhatnak, leszállhatnak. A legfontosabb szempont, hogy természethű legyen, mert annál inkább kedvelni fogják a szárnyasok is. A természetközeli látványt patakkövekkel, sóderággyal, betelepített vízi növényekkel érheted el. Fontos, hogy az itatót árnyékos vagy félárnyékos területre helyezd el, így megvédheted a madarakat a tűző napsütéstől és a víz is kevésbé gyorsan párolog.


Az itató elhelyezésénél figyelj arra is, hogy elérhetetlen legyen a kertbe tévedt macskák számára, mert  könnyen a madarak vesztőhelyévé válhat. Az énekesmadarak számára fontos, hogy az itató közelében találjanak búvóhelyül szolgáló cserjéket, fiatal fákat, ahová veszély esetén gyorsan elrepülhetnek. Az ilyen „menekülő útvonalak” biztosítása garancia lehet itatód népszerűségére. Fontos ügyelned arra is, hogy az itató vizét, amennyiben nincs átfolyása a medencének, rendszeresen cseréld.

 

Kapcsolódó cikkek:
Nem biztos, hogy segítened kell a fiókán
Segítsünk a szomjas tollasoknak
Madáretetés, de nem mindegy hogyan

Cikkajánló