Így néz ki a rekordalacsony Tisza

Szolnoknál július 7-én mérték az eddig valaha volt legalacsonyabb vízállást -281 centimétert. Lesújtóan fest a leapadt folyó.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Időkép
Forrás:
idokep.hu
2022. július 13.

Szolnoknál július 7-én mérték az eddig valaha volt legalacsonyabb vízállást -281 centimétert. Lesújtóan fest a leapadt folyó.

Korábban már mi is hírt adtunk róla, hogy a Tisza az elmúlt napokban éli át legszárazabb időszakát. A folyón még múlt csütörtök reggel (július 7.) dőlt meg a legalacsonyabb vízállás rekordja – korábban a negatív csúcs -279 cm volt, melyet 2003-ban mértek –, július 13-án pedig ugyan ezen a szinten áll.

Bár a vízszint a rekordhoz képest 2 centit emelkedett, az időjósok által prognosztizált száraz és meleg időjárás még akár új rekordot is hozhat a következő napokban. Az időkép.hu csapata videót is készített az aggasztó látványt nyújtó Tiszáról, valamint a szintén rekordalacsony szint közelébe apadt Zagyváról.

Elképzelni is nehéz, hogy a Tisza vízszintje most 13 méterrel alacsonyabban mint a 2000-es áprilisi rekord árhullám idején: akkor 1041 centimétert lehetett leolvasni a vízmércéről.

Jelenleg a vízügyi szakemberek a Kiskörei-víztározó szabályozásával igyekeznek biztosítani a Tisza szükséges vízellátását, elkerülve ezzel, hogy a halállomány jelentősebb károsodást szenvedjen, illetve hogy a lakosság számára vízkorlátozást kelljen bevezetni – olvashatjuk az időkép.hu-n.

Cikkajánló