Egyre kevesebb a víz a Balatonban

Az elmúlt egy hónap alatt több, mint 10 centimétert apadt a magyar tenger átlagos vízállása.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
vizugy.hu/
2022. július 13.

Az elmúlt egy hónap alatt több, mint 10 centimétert apadt a magyar tenger átlagos vízállása.

Ellentétben a keleti országrésszel, a Dunántúlon az elmúlt időszakban lényegesen több csapadék esett, de a Balaton apadását számottevően ez sem befolyásolta. Az elmúlt hetek kánikulája megtette a hatását, július 12-én Siófoknál mindössze 90 centiméteres vízállást regisztráltak – adta hírül a Vízügyi Főigazgatóság.

Az eddig mért legalacsonyabb vízállás rekordjától azonban még messze vagyunk. 1949 november 2-án mindössze 22 centimétert mutatott a mérce.

A fenti adatot még érdekesebbé teszi az a tény, hogy két évvel korábban, 1947 április 10-én a Balaton valaha volt legmagasabb vízállását jegyezték fel, ami 155 centiméter volt.

A Dunával való összeköttetésre szolgáló Sió-csatorna megnyitása óta (amit 1947 szeptemberében adtak át) a Balaton vízszintjét egyensúlyban tarthatónak tartják a vízügyi szakemberek. Azonban volt már példa 243 centiméter ingadozásra is a legmagasabb és legalacsonyabb vízállású időszakok között.

A hosszú ideje tartós szárazság és a meleg miatti párolgás a Velencei-tó vízszintjét is leapasztotta: a napokban Gárdonynál csupán 72 centimétert mértek. Az időjárási előrejelzések szerint a következő napokban tovább folytatódik a meleg és a szárasság, így feltehetően vizeink is tovább fognak apadni. A Tisza már így is legszárazabb időszakát éli át, a folyón július 7-én Szolnoknál rekordalacsony vízállást, mindössze -279 centimétert mértek.

Cikkajánló