Ilyen lett az „Ördöglovas kastélya”

Kívül-belül megismerhetjük a nemrégiben megnyílt Sándor-Metternich-kastélyt a most posztolt slideshow-n keresztül.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
2021. december 16.

Kívül-belül megismerhetjük a nemrégiben megnyílt Sándor-Metternich-kastélyt a most posztolt slideshow-n keresztül.

Ahogy mi is hírt adtunk róla, a múlt hétvégén nyitotta meg kapuit a látogatók előtt a bajnai kastély a Gerecse keleti lábánál. Az épületről azt kell tudni, hogy 1720 táján húzták fel, Sándor Móric, az Ördöglovas pedig 1823-ben örökölte meg. Róla kapta a nevét a kastélyban most látható kiállítás – nem csoda, mert érdekes személyiség lehetett. Ő építtette át a kastély klasszicista stílusban.

Ami a lovaglást illeti, ösztönös tehetség volt, hajmeresztő lovasbravúrjai miatt vált híressé, és a vesztét is ez okozta, egyszer ugyanis ugratás közben balesetet szenvedett el, beverte a fejét, és onnantól kezdve nem volt a régi. Elmegyógyintézetben halt meg.

A II. világháborúban teljesen lepusztult a kastély, volt tábori kórház, később szükséglakásokat rendeztek be benne. Téesz-irodaként, majd gépállomásként hasznosították, 2016-ra pedig iszonyatosan leromlott az állapota, életveszélyes lett. 2018-ben kezdték felújítani, és 2021-re készült el.

A NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ízelítőül most egy slideshow-t töltött fel a Facebook-oldalára, amin keresztül alaposan megismerheted a kastélyt. Katt ide!

Cikkajánló