Ilyen templomot máshol nem találsz az országban

A Tornaszentandrás határában álló, Árpád-kori templomot annak ellenére kevesen ismerik, hogy Aggtelek és Jósvafő közelében található.

2022. november 17.

A Tornaszentandrás határában álló, Árpád-kori templomot annak ellenére kevesen ismerik, hogy Aggtelek és Jósvafő közelében található.

A Bódva völgyére néző Tornaszentandrás temploma állítólag nemcsak Magyarországon, de ebben a formában legalábbis egész Európában egyedülálló.

A templom állítólag a szomszédos Esztramos-hegy vasbányászata miatt behívott, dél-németországi bányászok szokásainak megfelelően épült fel egy ún. ikerszentéllyel, a 12. században.

Hazánkban nincsen másik ikerszentélyes templom, de nagyon is lelkes és lelkiismeretes helyi vezetőnk szerint ilyen régi ikerszentélyes templom, ahol ráadásul a 14. századból származó freskók is viszonylag jó állapotban megmaradtak, Európában sem ismert.

Ikerszentélyes templomokat ma Dél-Tirolban és Svájc déli részén találhatunk, de egyes kutatások szerint ez a rokonság nem is annyira egyértelmű. Mindegy is, a látnivaló mindenesetre annál különlegesebb! A freskók kicsit ijesztőek egyébként, mert a törökök lesatírozták az arcvonásokat róluk. A legmegkapóbb és egyben legépebben megmaradt kép a szent kereszt megtalálását ábrázolja: a kereszttől jobbra látható három alak egymás vállán tartja kezét. E különleges szimbolika állítólag azt jelenti, hogy vállaljuk a kereszt követését.

A templom külseje annak festői tömegalakításával tűnik ki, belsejében a freskók és a kettős apszis a különlegesség, s az már csak hab a tortán, hogy a templom 350 éves, fából készült mellékoltára egykor Szádvár várkápolnáját díszítette. Kihagyhatatlan látnivaló!

A templom belülről csak előzetes bejelentés alapján látogatható, bővebb információ a település honlapján található.

Cikkajánló