Indián nyár, jöhetnek a kirándulások - hétvégi programajánló

Vége a nyárnak, sose bánd, mert jön az ősz, és ilyenkor a legjobb aktív programokat szervezni a természetbe. Mutatjuk szeptember második hétvégéjének legcsábítóbb szabadtéri eseményeit. 

Szerző:
TM
Fotó:
Mészáros András
Somogyvári D. György
ANPI
DINPI
Wikipédia / Sedit86
Gulyás Attila
Panoramio / lernertomi
2017. szeptember 6.

Vége a nyárnak, sose bánd, mert jön az ősz, és ilyenkor a legjobb aktív programokat szervezni a természetbe. Mutatjuk szeptember második hétvégéjének legcsábítóbb szabadtéri eseményeit. 

1. Enciántúra

 

 

Iskolaköszöntő séta a Tápiószentmártonhoz tartozó Göbölyjárási-lápréten, ahol ősz elején kornistárnicsok, népies nevükön enciánok sokasága nyílik. Innen egy rövid túrával a Tápiószentmártont Farmostól elválasztó középkori határsáncot látogatják meg a résztvevők, ahol bepillantást nyerhetnek a terület izgalmas tájtörténetébe. A túra hossza 3 km, időtartama kb. 2,5 óra.

 

Mikor?
2017. szeptember 9. 10.00 - 12.30
Hol?
Tápió-vidék, Tápiószentmárton-Göbölyjárás, a Tápió Közalapítvány Ifjúsági Szállása előtt
Részletek ide kattintva.

 

2. Kevély-túrák

 

 

A Pilisborosjenőről induló túrák a Pilis és Visegrádi-hegység legérdekesebb látnivalóit fűzi fel. A leghosszabb résztáv közel 30 kilométer, de választhatunk 11 kilométeres és 2,5 kilométeres családi távok közül is. A két hosszabb túra útvonala érinti többek között a Köves-bércet, a Malom-erdőt, a Jenő-tornyot, a Kevély-nyerget, a Solymári-völgyet, az Egri várat, a Teve-sziklát.

 

Mikor?
2017. szeptember 9. 8.00 - 17.00
Hol?
Pilisborosjenő, Művelődési Ház (Fő utca 16.)
Részletek ide kattintva.

 

3. A titokzatos Kelemér

 

 

A Keleméri Mohosok tőzegmohás lápjai az egykori Mohosvár alatt húzódnak. A vezetett túra során a résztvevők megismerkednek a terület kiemelkedő természeti értékeivel, a harmadidőszakban keletkezett Kis- és Nagy-Mohos tőzegmohás láppal. Felkeresik a valaha itt állt, hegycsúcsra épített erősséget, a Mohosvár romjait is. A túra hossza 5 km, időtartama kb. 3 óra.

 

Mikor?
2017. szeptember 9. 10.00 - 13.00
Hol?
Keleméri Mohosok melletti parkoló
Részletek ide kattintva.

 

4. Dömösi Zöld Forgatag - családi nap

 

 

A Duna-Ipoly Nemzeti Park 20. születésnapját ünnepli szeptember második szombatján egy egész napos családi rendezvénnyel Dömösön. Az ingyenes programokon a környék természeti értékeit is megismerhetik az ide látogatók. A családokat természetismereti vetélkedő, madárgyűrűzés, kézműves-foglalkozások, játékok, kisállat-bemutató, játékos kenutúra a Visegrádi-öbölben, valamint Cincér Piac - Nemzeti Parki Termékek, kiadványok és ajándéktárgyak vására várja.

 

Mikor?
2017. szeptember 9. 10.00 - 16.00
Hol?
Dömös, az egykori Bergmann Panzió kertje
Részletek ide kattintva.

 

5. Látók és nemlátók kézfogó geotúrája a Cuha-völgyben

 


Látók és nemlátók közösen vághatnak neki a rendhagyó bakonyi geotúrának. A látássérültekkel közös túraszakasz hossza 1 kilométer. Útvonala Porva és Vinye között 5 km, míg a további szakasz Vinyétől a Hódos-ér mentén vissza Vinyére plusz 9 km. Ezen a szakaszon a túra érinti a 4000 éves földsáncok birodalmát és a Likas-követ is. A túra teljes hossza 14 km, időtartama kb. 7 óra.

 

Mikor?
2017. szeptember 10. 8.00 - 15.00
Hol?
Cuha-völgy; találkozóhely: Veszprém vasútállomás, jegypénztárak, a vonat 8.15-kor indul Győr irányába, ahonnan a csapat Porva-Csesznek vasúti megállóban száll le.
Részletek ide kattintva.

 

6. Salföld gyalogtúra és terepfutó verseny

 

 

 

A rövid, 7 kilométeres családi túra a Salföldi Természetvédelmi Majortól indul a Balatoni Kék turistaúton majd a piros sáv jelzésen elmegy a pálos kolostorromhoz, ahonnan aztán narancssárga szalagozáson a salföldi kőtengert érintve tér vissza a majorhoz. A Salföld Trail terepfutó verseny útvonala szintén a Salföld körüli erdőkben, mezőkön vezet, ahol 22,5; 15; 7,5 és 1 kilométeres gyerekfutam közül választhatnak az indulók.

 

Mikor?
2017. szeptember 10. 9.00 - 12.00
Hol?
Salföld, Természetvédelmi Major
Részletek ide és ide kattintva.
 

Cikkajánló