Indul a nevezés az idei PET Kupára

Kalózkodás műanyag palackokból „ácsolt” hajókon a Tiszán - ki mondta, hogy a szemétszedés nem lehet szórakoztató? Február 1-től, a Tisza Élővilágának Emléknapjától várják a jelentkezéseket az 5. PET Kupára.

Szerző:
Sajtóközlemény
2017. február 1.

Kalózkodás műanyag palackokból „ácsolt” hajókon a Tiszán - ki mondta, hogy a szemétszedés nem lehet szórakoztató? Február 1-től, a Tisza Élővilágának Emléknapjától várják a jelentkezéseket az 5. PET Kupára.

Idén a PET kalózok a Dombrád és Tiszalök közötti folyószakaszról gyűjtik össze a főként pillepalackból álló hulladékot. Az ötödik születésnapját ünneplő környezetvédelmi programban az idén olyan szakaszok is megtisztulnak a Tiszán és árterében, mint a világörökségi Tokaj. 

 

 

Tiszai Kalózkodás
A résztvevők az elmúlt években több mint 10 tonna szennyezőanyagot távolítottak el a Tiszából, több mint 60 súlyosan szennyezett parti területet derítettek fel, és ezekből 20-at teljesen meg is tisztítottak.

A verseny különlegessége, hogy az első, és valószínűleg az egyetlen olyan kezdeményezés a világon, ami a környezetszennyező anyagok felhasználásával küzd a környezetszennyezés ellen. A hajók ugyanis palackokból készülnek, ezeken csorognak le a csapatok a folyón azzal a céllal, hogy minél több hulladékot gyűjtsenek.

 

Az idei verseny újdonsága, hogy a Tisza egyik mellékfolyója is csatlakozik a kezdeményezéshez: a Bodrog mentén élők is hajóra szállhatnak kedvenc folyójuk megtisztításáért. Ezt a csapatot a Zöld Kör természetvédelmi szervezet vezeti, Sárospataktól Tokajig tisztítják majd a folyót és annak partjait, erdőit.

 

 

Idén nyáron 2017. július 1-jén veszi kezdetét a szemétszedő verseny, és július 9-ig tart. Jelentkezés és még több infó itt. Kóstolj bele az hangulatba ide kattintva.

 

 

A Tisza Élővilágának Emléknapja
2001-óta minden év február 1-jén emlékezünk meg a Tisza élővilágára pusztító hatást gyakorló cianidos gátszakadásról, mely arra figyelmeztet, hogy az emberi tevékenység, gondatlanság milyen hatással van a környezet élővilágára. A magyar országgyűlés erre emlékezve 2000. június 16-án elfogadott határozatának 10. pontjában február 1-jét a Tisza élővilágának emléknapjává nyilvánította.
 
 

Kapcsolódó cikkeink:

Mérgező vegyületre bukkantak a Tiszában

Rekordot döntött a 4. PET Kupa

A szemétrengeteg mellett döglött disznó is úszik a Tiszán

Több mint 30 köbméternyi hulladék a Tiszán

Nem csak láblógatás... - Interjú Molnár Attila Dávid természetfilmessel

 

 

 

Cikkajánló