Induljon az ősz, túrabakancsot fel! - hétvégi programajánló

Összegyűjtöttünk néhány szabadtéri programot, amelyek az ősz bája miatt még színesebbek és szórakoztatóbbak, mint egyébként. Lássuk, mit lehet csinálni október második hétvégéjén a természetben. 

Szerző:
TM
Fotó:
Gulyás Attila
Klébert Antal / DINPI
123rf.hu
dr. Kocsis Tünde
Facebook / Szegedi Fehér-tó
Novohrad-Nógrád Geopark
Facebook / BTHE
Szép kilátás!
2017. október 5.

Összegyűjtöttünk néhány szabadtéri programot, amelyek az ősz bája miatt még színesebbek és szórakoztatóbbak, mint egyébként. Lássuk, mit lehet csinálni október második hétvégéjén a természetben. 

1. Bakonyi barangolás

 

 

A Bakonybélből induló körtúra a hegység északi részének legszebb helyeit fűzi fel. A résztvevők 70, 40, 30, 20 és 10 kilométeres távok közül választhatnak, így mindenki megtalálhatja a személyre szabott túrahosszát. A vadregényes Kertes-kői-szurdokot, a Gerence-völgyet, a Köves-erdőt, az Odvas-kői-barlangot, a Márvány-völgyet és a Kőris-hegyet kár lenne kihagyni ebben a színpompás őszi időszakban.

 

Mikor?
2017. október 7. 6.30 - 23.00
Hol?
Bakony, Bakonybél
Részletek ide kattintva.

 

2. Az őszi Vértes színei

 

 

Ősszel tűzvörösre és citromsárgára színezi a Vértest a karsztbokorerdők jellegzetes cserjefaja a cserszömörce. A Haraszt-hegyi tanösvényen vezetett túrán ezt mi is megtapasztalhatjuk. Érdemes fényképezőgépet is magunkkal hozni, és megörökíteni a fény és a színek játékát. Túra hossza: 3,5 km. Időtartam 3 óra, plusz egy óra pihenő, fotózás.

 

Mikor?
2017. október 7. 9.00 - 13.00
Hol?
Találkozóhely: Csákváron a Gánti út végén lévő parkolóban, a Haraszt-hegyi tanösvény induló pontján
Részletek ide kattintva.

 

3. Pusztai túra madármegfigyeléssel

 

 

Gyalogos pusztai túra Montág-puszta fokozottan védett nyugati részén. A szakvezetéses túrán megismerhetjük a puszta és a Nagy-Zsombék élővilágát. A túra közben részletes madárszámlálás az Európai Madármegfigyelő Napok eredményéhez való hozzájárulásként. A programra előzetes bejelentkezés szükséges.

 

Mikor?
2017. október 7. 8.00 - 12.00
Hol?
Montág-pusztai kilátó
Részletek ide kattintva.
 

4. Forrástúrák a Mecsekben

 

 

A gyalogtúra résztávjai a Keleti-Mecsek viszonylag ritkán érintett, lefeledett, de foglalt forrásait fűzi fel. Útvonala pedig olyan látványos helyeket érint, mint a Szép Ilona-kilátó, Óbánya vagy a Zengő. Hosszú (46,5 km), közép (25 km) és rövid (7,6 km) táv közül választhatunk.

 

Mikor?
2017. október 7. 7.00 - 19.00
Hol?
Pécsvárad, Julianus söröző
Részletek ide kattintva.

 

5. Kerékpártúra a szegedi Fehér-tónál

 

 

Bringával a tórendszer nagyobb részét tudjuk bejárni, megismerve rejtett zugait. Vonuláskor parti madarak, lúd- és récefélék keresik fel nagy csapatokban a Fehér-tavat, amit érdemes ilyenkor köra ősszel felkeresni.

 

Mikor?
2017. október 7. 9.00 - 12.00
Hol?
Találkozóhely: a Tisza-völgyi Bemutatóháznál (E5 út; a 158-as km szelvénynél)
Részletek ide kattintva.

 

6. Geotóp Nap a Novohrad-Nógrád Geoparkban

 

 

A Medves-fennsík peremén fekvő Salgóbányára, a Geocsodák Házába várják a földtudományi értékekre kíváncsi közönséget szombaton. Az interaktív földtudományos játszóház minden bizonnyal fölkelti majd a gyerekek érdeklődését a geológia iránt, a vezetett túrák során pedig sok hasznos információ hangzik majd el a Medves-vidék geológiai értékeiről. Európa legnagyobb bazaltfennsíkjára, hajdani vulkáni kürtőkhöz, földtani látványosságokhoz vezetnek a túrák. Egyedülálló lehetőségként, csak ezen a napon, megtekinthető lesz a nagyközönség előtt lezárt István táró, amely Magyarország legmagasabban fekvő szénbányája volt.
 

Mikor?

2017. október 7. 9.00 - 18.30

Hol?

Salgótarján-Salgóbánya, Geocsodák Háza

Részletek ide kattintva.

 

7. Cserháti tótúra

 

 

A Nőtincsről induló 50, 40, 20, 15, 5 kilométeres résztávokkal megrendezett gyalogtúra a természetjárók körében is kevésbé ismert Nyugat-Cserhát természeti szépségeivel ismertet meg a környékbeli dombok között megbúvó kisebb-nagyobb tavak érintésével.

 

Mikor?
2017. október 8. 6.00 - 19.00
Hol?
Nőtincs, Művelődési Ház, Szabadság út 37.
Részletek ide kattintva.

 

8. Kakukkhegy K. O.-túrák

 

 

A Nagykovácsiból induló 25 és 12 kilométeres körtúrák a Budai-hegység leglátványosabb turistaútjain vezetnek végig. A hosszabb útvonal érinti a Nagy-szénást, a Hosszú-árkot, a Bükkös-árkot, a Kőris-völgyet, a Kakukk-hegyet, a Jági-tavat és az Ördög-torony alját is.

 

Mikor?
2017. október 8. 8.00 - 17.00
Hol?
Rajt/cél: Nagykovácsi római katolikus templom plébániája
Részletek ide kattintva.
 

Cikkajánló