Interjú Európa legjobb ifjú természetfotósával

Természetfotósokat bemutató Fókuszban a természet rovatunkban ezúttal egy fiatal magyar lányt mutatunk be, aki denevérlábas képével idén tarolt mind a hazai mind a nemzetközi fotós pályázatokon. Ismerjétek meg Sztrehárszki Lilit, a madarak szerelmesét!

Szöveg és fotó:
2020. november 3.

Természetfotósokat bemutató Fókuszban a természet rovatunkban ezúttal egy fiatal magyar lányt mutatunk be, aki denevérlábas képével idén tarolt mind a hazai mind a nemzetközi fotós pályázatokon. Ismerjétek meg Sztrehárszki Lilit, a madarak szerelmesét!

Kisgyerekként babázás helyett inkább bogarászott a magát átlagos 18 éves gimnazistának tartó Lili, aki szerintünk cseppet sem átlagos. A fényképezésben szárnyait bontogató lányt egyik remek képének köszönhetően nemrég Európa legjobb ifjú természetfotósának választották, és a magyar természetfotózás legnívósabb pályázatán, a Lenergy – Az Év Természetfotósa versenyen is első helyezést ért el ezzel a fotójával az ifjúsági kategóriában. Az iskola mellett szabadidejét a természetben tölti, madarászik, játszik egy vonószenekarban, ráadásul egy rockbandában is zenél.

Sztrehárszki Lilivel készült teljes interjúnkat, amelyből most ízelítőt láthattok, a Turista Magazin legújabb novemberi számában olvashatjátok el. Bár még csak nem régóta foglalkozik természetfotózással, mély és elkötelezett érdeklődése a természet iránt olyan szintű, amely úgy gondoltuk, önmagában is bemutatandó példa. Ráadásul úgy tűnik, hogy a természetfotózást is hasonlóan nagy odaadással űzi, amelynek, mint látjuk, meg is van az eredménye, és biztosak vagyunk benne, hogy még sok kellemes meglepetést fog okozni képeivel. Lilivel az interjúban többek közt beszélünk a természet és a madarászat iránti szeretetéről, arról, hogy a fotózás hogy jött be az életébe, hogyan talált mentorára, Potyó Imrére, aki idén az Év természetfotósa lett Magyarországon, és természetesen zenéről, hisz öt hangszeren is játszik.

Már óvodáskorában megfertőzték a természet szeretetével, hiszen „zöld oviba” járt, és nemcsak velük, hanem családjával is rendszeresen mentek kirándulni, állatkertbe. Édesanyja elmondása szerint mindig érettebb volt kortársainál, buzgott benne a tanulásvágy, a gyerekjátékok helyett a természet élőlényeinek megfigyelését pedig sokkal szórakoztatóbbnak találta. Aztán jött a madarászat, és ma már oszlopos önkéntese az Ócsai Madárvárta Egyesületnek, valamint az MME Budapesti Helyi Csoportjának.

– Mit szeretsz a madarakban?

– Nehéz ezt megfogalmazni, de van egy érzés bennem, hogy valami hozzájuk köt. Hogy annyira megfoghatatlanok. Hogy van egy olyan lény, amelynek tollai vannak, és el tud repülni. Ez lenyűgöz.

– Van egy képed, amely felkeltette az érdeklődésemet, meg rajtam kívül még sokaknak, amellyel az idei GDT European Wildlife Photographer of the Year (az Év Európai Természetfotósa) pályázaton megnyerted az ifjúsági kategóriát a 15–17 évesek között. Ez egy nagyon érdekes, nagyon izgalmas kép, elsőre nem is tudja az ember, hogy mit lát, csak lassan esik le, hogy ez valamilyen állatnak a lába lehet. Mesélnél erről, hogy ez hogyan készült, és mit látunk rajta?

– Ez egy kis patkósdenevér lába, és aznap este készült, amikor február végén először elmentem fotózni Imivel a Börzsönybe. Egy látogatók elől elzárt bányába mentünk, és nagyon sokáig fotóztam, mire meglett ez a képem. Szerencsém volt, mert a bányafalban pont ott volt egy bemélyedés, amely előtt ez a denevér lógott, és így meg tudtam úgy világítani hátulról egy zseblámpával, hogy ellenfényt kapjon. Ez annyira kiemelte az ereit, az apró szőrszálakat a lábán, hogy úgy gondoltam, ezt a kivágást választom, nem pedig az egész denevért fotózom meg.

– Most, hogy egy ilyen nagy díjat nyertél ezzel a képpel, nem nyomaszt egy kicsit, hogy ezek után már minimum ezt a szintet kell hoznod?

– Nem gondolom, hogy nekem innentől egy teljesítési kényszerben kéne lennem, én ugyanúgy szeretetből fogok kijárni és fotózni, mert nekem ez egy kikapcsolódás. Pályázni is azért pályázom, hogy egyrészt lássam, milyen szinten vannak a képeim, másrészt én azért örülök például egy ilyen GDT-s sikernek is, mert így több ember fogja látni a képeimet, és ezáltal közelebb tudom őket vinni a természethez, többekhez eljuthatnak az én pici élménydarabkáim, amelyek a természetben érnek engem.

Ha szeretnéd elolvasni a Lilivel készült teljes interjúnkat, és kíváncsi vagy még több fotójára is, akkor keresd a novemberi Turista Magazint!

A NOVEMBERI DIGITÁLIS SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, KORÁBBI LAPSZÁMAINKAT PEDIG IDE KATTINTVA TUDOD ELÉRNI.



Cikkajánló