Ismerd meg a Csodarét egyhajúvirágait!

A Szegedtől nem messze fekvő Ásotthalmi-lápréten a hóval is dacolva már pompáznak az egyhajúvirágok.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép / Illusztráció)
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Wikipédia
2023. március 3.

A Szegedtől nem messze fekvő Ásotthalmi-lápréten a hóval is dacolva már pompáznak az egyhajúvirágok.

Bár az Ásotthalmi-láprétet foltokban még hó fedi, már kidugták a fejüket az egyhajúvirágok – számol be róla a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Facebook-oldalán. „Igazgatóságunk működési területén itt található a legnagyobb, körülbelül 80 ezer tövet számláló állománya” – írják, egyben meginvitálják a nagyérdeműt a március 11-én tartandó egyhajúvirág-túrára, amiről ide kattintva találsz információt.

A programon a Duna-Tisza egyik legértékesebb védett természeti területét lehet bejárni, amit Csodarétnek is neveznek, nem véletlenül. 251 növényfaj él itt, ebből 19 védett, 3 pedig fokozottan védett. Ezek közül az egyik az egyhajúvirág (Bulbocodium vernum), ami pont olyan kecses, mint ahogy a neve sugallja. Egyébként tavaszi kikericsként is emlegetik.

Itthon az Észak-Alföldön, a Hatvani-síkon, a Gödöllői-dombvidéken és a Duna-Tisza köze déli részén találkozhatunk vele. Virágának színe sötétlila vagy rózsaszín is lehet, maga a növény 4-20 cm magasra nő meg, évelő. Február második felében jelenik meg. A homokpusztákat és a homokos, laza talajú erdőket kedveli. Egy kolchicin nevű anyagot termel, ezért mérgező, az állatok is elkerülik.

Természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Cikkajánló