Ismered ezt a vörös színű lepkét?

Nem hibáztatunk, ha még nem találkoztál a vörös csüngőlepkével, ugyanis elég ritka. Most van a párzási időszaka.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Halász Antal
Forrás:
Wikipédia
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
2023. július 18.

Nem hibáztatunk, ha még nem találkoztál a vörös csüngőlepkével, ugyanis elég ritka. Most van a párzási időszaka.

A különleges lepke a Kaszpi-tenger térségétől a Volga mentén és a Krím-félszigeten át, illetve Kis-Ázsiától a Balkánon át a Kárpát-medence környékéig megtalálható, ám jelentős, életerős állománya Magyarországon található. Ez nagy felelősséget ró az illetékes nemzetipark-igazgatóságra – írja a dunaipoly.hu. A faj Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

Itthon a Duna-Tisza-közén és Budapest környékén fordul elő a vörös csüngőlepke, emellett a Fertő-tó és a Balaton mentén találkozhatunk vele, illetve a Dél-Dunántúl egyes pontjain is előfordul. Egyes kutatók néhány évtizede kihaltnak vélték, és a fajhoz kapcsolódó adatok egy része már elavult.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén ugyan ritka, de jelen van és szaporodik. Most az érdi levendulás környékén fedezték fel. A vörös csüngőlepkével száraz, meleg homoki gyepekben, felnyíló sziklafüves lejtőkön lehet találkozni ilyenkor, július-augusztus tájékán. A szakirodalom szerint a hernyók mezei iringón (ördögszekéren) élnek. A most megfigyelt párzó párokat a homoki aszúszegfű virágain lehetett látni.

A felfedezett populáció hosszú távú megfigyelése remélhetőleg több kérdésre is fényt derít majd – írja a nemzetipark-igazgatóság a weboldalán.

Cikkajánló