Ismét él fekete gólya Bag mellett

Még május elején kapta le a vadkamera a fekete gólyát. Állítólag régebben is előfordult a területen, de sokáig nem lehetett látni.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. május 22.

Még május elején kapta le a vadkamera a fekete gólyát. Állítólag régebben is előfordult a területen, de sokáig nem lehetett látni.

Több helyen megtelepedtek a fekete gólyák a Pilisi Parkerdő Zrt. területén. Ahol a mostani felvételek készültek, ott régebben is költött a madár, most pedig ismét megjelent – vagy csak sokáig nem lehetett észlelni, mert alapvetően rejtett életmódot folytat.

Legutóbb tavaly, de csak néhány esetben figyelték meg a fekete gólyát egy Gödöllőhöz közeli mocsaras részen. „A madár most viszont visszatért a Valkói Erdészet által kezelt örökerdőbe, ahol megtalálta az igényeinek megfelelő élőhelyet a párjával: Bag községhatárában, egy folyamatos erdőborítással kezelt, vizenyős területen elhelyezett vadkamera fotózott le fekete gólyát május első napjaiban” – írja a Pilisi Parkerdő Zrt. A gólya piros csőréből és fekete tollazatából ítélve feltehetően idősebb példány.

2018-ben két feketególya-pár költött a Pilisi Parkerdő területén Esztergomhoz és Pilismaróthoz közel. Három-három fiókájuk kelt ki tavalyelőtt júniusban, melyeket az erdészet és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei meg is gyűrűztek a fészek elhagyása előtt.

A Parkerdő programja, ami a vizes élőhelyek védelmére irányul, a fekete gólya elterjedését is segíti, nem hiába végezték el az erdészek a természetes és mesterséges kistavak, vízfolyások helyreállítását az elmúlt években. A kis vízfelületek a kétéltűek és hüllők szaporodóhelye, amelyek táplálékul szolgálnak a fekete gólyák számára.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt

Cikkajánló