Ingyenes Csárdakiállítás a Hortobágyon

Augusztustól ismét várja látogatóit a Csárdakiállítás a Kilenclyukú híd melletti Hortobágyi Nagycsárdában. A belépés mindenki számára ingyenes.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
2022. augusztus 17.

Augusztustól ismét várja látogatóit a Csárdakiállítás a Kilenclyukú híd melletti Hortobágyi Nagycsárdában. A belépés mindenki számára ingyenes.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 2011-ben nyitotta meg a Csárdakiállítást az Alföld leghíresebb, legnagyobb csárdájában, amely egyben a Hortobágy legrégibb építménye is. Bár a Hortobágyi Nagycsárdában üzemelő étterem eddig is folyamatosan nyitva volt, a benne elhelyezett kiállítást egy ideje nem lehetett látogatni.

Most ismét megnyitotta kapuit, kiállítótereiben pedig megismerhetjük a csárda történetét, az épület fejlődését, az oda betérő, és őt híressé tevő költőket írókat, pásztorokat, az épületben helyet kapó postahivatalt, a korabeli személy- és teherszállítás módjait.

A Hortobágyi Nagycsárdát Debrecen városa 1699-ben a pusztán átvezető ún. Sóút mentén, a Hortobágy folyónál lévő vámszedőhely és postaállomás mellett építtette.

Az utazókon, marhahajtókon kívül a környéken legeltető pásztoroknak, közeli falvak és tanyák lakosságának is fontos intézménye volt a több mint háromszáz éves épület, amely a puszta életében jelentős szerepet betöltő Hídi vásárnak is a központi helye.

A Csárdakiállítás helyén eddig működő Tourinform iroda a Körszín kiállítás épületébe került, ahol ugyancsak ingyenesen lehet megtekinteni a hortobágyi pásztorélethez kötődő kézművesség főbb mesterségeit bemutató kiállítást is.

A Csárdakiállítás szerdától vasárnapig, 10.00-17.00 között látogatható. A belépés ingyenes.

Bővebb információkat ide kattintva találtok.

Cikkajánló