Itt a Bejárható Magyarország Program

Elindult a Bejárható Magyarország Program (BMP), amelynek fő célja az egészséges életmódra nevelés, az igény megteremtése a szabadidő hasznos eltöltésére, valamint a hazai turizmus fejlesztése - hangsúlyozta Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a BMP sajtótájékoztatóján.

Szerző:
Szatmári Zoltán
Fotó:
Magyar Krisztián
2014. február 20.

Elindult a Bejárható Magyarország Program (BMP), amelynek fő célja az egészséges életmódra nevelés, az igény megteremtése a szabadidő hasznos eltöltésére, valamint a hazai turizmus fejlesztése - hangsúlyozta Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a BMP sajtótájékoztatóján.

Gondoltad volna, hogy egyszer akár lóháton is bejárhatod az országot? E vágyálom megvalósulása a közeljövőben valósággá is válhat, köszönhető ez a most formálódó Bejárható Magyarország Programnak.
A BMP keretrendszerében ugyanis öt jármód ötvöződik: természetjárás, kerékpározás, lovaglás, túrakenu és vitorlázás! Az erdőtörvény megalkotásának köszönhetően ma már lóháton is bejárható Magyarország számos szeglete, így a BMP kiváló lehetőséget teremt hazánk természeti- és kulturális értékeinek megismerésére, feltérképezésére. A keretprogram egy olyan aktív, szabadidős tevékenységrendszert foglal magába, amelynek elsődleges célja az emberek egészségi állapotának javítása, az egészséges életmódra nevelés, amelyet már gyermekkorban érdemes elkezdeni - fogalmazott Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón.


 

Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minésztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárának beszéde

 

Az akciótervben szerepel több mint 24.000 km gyalogos turistaút felmérése és fejlesztése, turistajelzések felfestése, turistaházak újjáépítése, bicikliutak kialakítása és karbantartása, valamint a hazai turizmushoz kapcsolódó szolgáltatások fejlesztése, amelyekből már jelentős részeredmények „elkönyvelhetők” a kormány számára - tájékoztatott az államtitkár asszony. A BMP stratégiai partnerei között megtalálható a Magyar Természetjáró Szövetség csakúgy, mint a szakmai szervezetek (vitorlás, lovas, kerékpáros, kajak-kenu) képviselői is, amelyek kiemelt szerepet kapnak a megvalósítás során.

A keretprogram fontos célja egyebek mellett az ún. „attrakciófejlesztés”, ami alatt a tematikus útvonalak (kastélytúrák, vártúrák, gasztronómia túrák, zarándokútvonalak) fejlesztése és népszerűsítése értendő, de nagy hangsúlyt kap a természeti örökségeink, nemzeti parkjaink fejlesztése is - tájékoztatott Dr. Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára.




Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős államtitkárának előadása

 

A BMP keretrendszere megjelenik a nemzeti alaptantervben is, így a jövőben az általános iskolákban a gyermekek már elsajátíthatják a túrázás, a kerékpározás, a lovaglás alapjait, sőt a vízi sportok közül a túrakenuzás és vitorlázás területén is jártasságot szerezhetnek - ezt már Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) főigazgatója említette a sajtótájékoztatón. Az általános iskola 3 -5. osztályban már elkezdődhet a kerékpározás, valamint a lovas oktatás, 5. osztálytól kezdve pedig a tanterv része lehet a kajak-kenu és a vitorlás oktatás is. Ezekhez természetesen meg kell teremteni mind a tárgyi, mind pedig a humán feltételeket, amelyhez az oktatási intézményeknek külső forrásra lesz szükségük - fűzte hozzá Kaposi József.




Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) főigazgatója

 

A sajtótájékoztató résztvevői kézhez kapták a Turista Magazin legfrissebb lapszámát, amely ebben az évben bővebb tartalommal és nagyobb példányszámban - a BMP támogatásával - jelenik meg, és rovatstruktúrájában is követi a Bejárható Magyarország Programját.
 



A sajtótájákoztatón minden résztvevő megkapta a Turista Magazin februári számát

 

A BMP-re fordítható támogatás összege a kormány anyagi támogatásából, valamint a 2014-2020-as uniós forrásfelhasználásból kerül majd kifizetésre.

 

 

Balatoni Monika és Győri Tamás József, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója beszélgetnek

Cikkajánló