Itt a hetedik szívbarát tanösvény, ezúttal a Hármashatár-hegyen

A kirándulás során egészségügyi adatokat kell mérni, amit kórházi szakemberek értékelnek ki, így a tanösvény a megelőzésben is szerepet játszik.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Pilisi Parkerdő Zrt.
Forrás:
Pilisi Parkerdő Zrt.
2022. március 30.

A kirándulás során egészségügyi adatokat kell mérni, amit kórházi szakemberek értékelnek ki, így a tanösvény a megelőzésben is szerepet játszik.

Magyarországon eddig Veresegyházán, Miskolcon és a Kékestetőn, illetve Budapesten három helyen, a Hárshegyen, a Normafán és az újpesti Farkaserdőben hoztak létre szívbarát tanösvényt, ezúttal pedig a Hármashatár-hegyen is kijelöltek egyet. Az „Út az egészséghez” elnevezésű program a Szent Ferenc Kórház projektje, ami a Pilisi Parkerdő Zrt-vel működött együtt az egészségügyi tanösvény létesítésében. A kardioösvények elsősorban a szív- és érrendszeri vagy magasvérnyomás-betegséggel élők, illetve cukorbetegek számára hasznosak.

A cél az, hogy miközben sétálunk egy jót az erdőben, a szívünk egészségi állapotáról is információt kapjunk. A kórház szervezett túrákat tart heti rendszerességgel. Vannak pulzusmérő pontok az útvonalon, amelyhez karórát lehet kölcsönözni, de teleszkópos túrabotok is rendelkezésre állnak. Az adatokat egyéni és vezetett túra esetében is a kórház szakemberei értékelik ki, és ha kiugró értéket tapasztalnak, felajánlják a kivizsgálás lehetőségét.

Dr. Toldy-Schedel Emil, a kórház főigazgatója szerint hazánkban egyre hatékonyabban tudják ellátni az akut szív- és érrendszeri eseményeket, a szívinfarktust és a stroke-ot, de az esemény után egy éven belüli halálozási adatok aggasztóak. Nemcsak gyógyszerekre van ilyenkor szükség, hanem egyéb segítő programokra is. „Ilyen ez a kardiotanösvényprogram, amit célunk országos hálózattá tenni, és kísért tanösvényprogramjainkat kibővíteni a cukorbeteg, illetve post-covid célcsoporttal, valamint továbbfejlesztését tervezzük SM betegek számára is, illetve a programon belül másfajta mozgásprogramok felé is nyitunk (pl. nordic walking, bicikli, speciális célcsoportoknak e-bicikli)” - mondja a főigazgató.

Cikkajánló