Hírek

Itt lehet majd medvehagymát gyűjteni a Mecsekben

A Mecsekerdő Zrt. már készül a medvehagymaszezonra: közzé tették, hogy erdőterületeiken hol, milyen feltételekkel lehet gyűjteni majd a növényt.

Szerző:
Mecsekerdő Zrt.
Fotó:
Pálvölgyi Krisztina
123rf.hu
2019. február 6.

A Mecsekerdő Zrt. már készül a medvehagymaszezonra: közzé tették, hogy erdőterületeiken hol, milyen feltételekkel lehet gyűjteni majd a növényt.

A tavalyiakhoz képest nem történt jogszabályi változás, viszont bővült a kíméleti terület, ahol nem szabad medvehagymát szedni.

 


A 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében állami erdőben, nem védett területen mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát, gyógynövényt - így medvehagyma-levelet is - gyűjthet külön engedély nélkül. Ennek mértéke nem haladhatja meg a 2 kg/főt naponta. Ennél nagyobb mennyiség szedéséhez az erdőgazdálkodó engedélye szükséges, amit a Mecsekerdő Zrt. erdészeteinél lehet megvásárolni.

 


Védett területen (a térképen sötétzöld) csak akkor lehet medvehagymát szedni, ha azt a természetvédelmi hatóság, majd az erdészet is engedélyezte. Narancssárgával jelölték a kíméleti területeket, pirossal pedig a fokozottan védett területeket - ezeken a helyeken egyáltalán nem lehet gyűjteni a gyógynövényt.

 

A térkép jobb felső sarkában látható négyzetes ikonra kattintva új ablakban jelenik meg a Google térképkezelő felülete, amelynek bal oldali sávjában színmagyarázat és ki-be kapcsolható rétegek segítik a tájékozódást.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

A tavasz ízletes ajándékai

Kora tavaszi túra a Gaja-szurdokhoz

Kilátó és medvehagyma-tanösvény a Vértesben

Cikkajánló