Ízelítő a világ legrangosabb természetfotós versenyének képeiből

Egy pingvin utolsó percei, simogatásra váró szürke bálna, szunyókáló Weddell-fóka és zombirovar is szerepel a Wildlife Photographer of the Year pályázatra nevezett, lélegzetelállító képek között.

Szerző:
www.nhm.ac.uk
www.theguardian.com
TM
Fotó:
www.nhm.ac.uk
2019. szeptember 10.

Egy pingvin utolsó percei, simogatásra váró szürke bálna, szunyókáló Weddell-fóka és zombirovar is szerepel a Wildlife Photographer of the Year pályázatra nevezett, lélegzetelállító képek között.

A világ legnívósabb természetfotós megmérettetését 1965 óta rendezi meg a Londoni Természettudományi Múzeum és a BBC Wildlife Magazine. Rendszerint 100 országból 50 000 képpel neveznek rá a természetfotósok, a képeik pedig akár 50 millió emberhez is eljuthatnak különböző fórumokon. A pályázat azért is különleges, mert az újszerű látásmód mellett díjazzák a képek mögötti komoly mondanivalót is.


Bár a győzteseket csak október 15-én jelentik be, a fotókból készült kiállítást pedig 18-tól lehet megtekinteni a Londoni Természettudományi Múzeumban, néhány látványos, érdekes vagy éppen elgondolkodtató képet mindenki nagy örömére már nyilvánosságra hoztak, ezekből láthattok alább egy kis válogatást a képekhez tartozó történettel.

 

Thomas P. Peschak: Touching trust - Vadvilág fotóriporteri szemmel kategória

Egy kíváncsiskodó szürke bálna közelít a vízbe lenyúló kezekhez. A kép egy mexikói lagúnában készült, ahol a fiatal bálnák és az anyukáik rendszeresen keresik a turisták társaságát egy kis hát- vagy fejvakarásért

 

 

Frank Deschandol: The climbing dead - Növények és gombák kategória

A fotón egy, már halott bogarat láthatunk, három antennaszerű nyúlvánnyal, amelyek valójában egy gomba termőtestei. A gomba még akkor került a zsizsikbe, amikor az életben volt, majd először átvette az uralmat az izmai felett, ezután elterjedt a rovar egész testében, és megnövesztette a termőtesteket. A „csápok” végén spórák találhatóak, melyek segítségével új egyedeket fog megfertőzni a gomba

 

Eduardo Del Álamo: If penguins could fly - Emlősök kategória

Leopárdfóka játszik a prédájával. Már a fotó alapján borítékolható, hogy szegény kis szamárpingvin nem fogja megúszni, hiába ő a leggyorsabb úszó a pingvinek között. Aki esetleg mégis reménykedne, azt le kell törnünk: a fotós elmesélése alapján egy több, mint negyedórás „játszadozás” után kapta el és falta fel a zsákmányt. A kép az Antarktiszon, a Cuverville-szigeten készült

 

Adrian Hirschi: Last gasp - Emlősök kategória

 Szívszorító fotó Zimbabwéból: a hím víziló a szájába kapta az anyukája mellől az újszülöttet, azzal a szándékkal, hogy megölje. A jelenség ritkán fordul elő, a túlzsúfoltságból fakadó stressz miatt lehet, a tavak kiszáradása miatt ugyanis sokkal több állat szorul ugyanarra a helyre.

 

És még pár fotó kommentek nélkül, amelyek esélyesek lehetnek a győzelemre:

 

Peter Haygarth: Big cat and dog spat - Emlősök kategória

 

Jason Bantle: Lucky break - Városi vadvilág kategória

 

Ralf Schneider: Sleeping like a Weddell - Fekete-fehér kategória

 

Alexander Mustard: Circle of life - Fekete-fehér kategória

 

Fabien Michenet: Jelly baby - Víz alatt kategória

 

Minghui Yuan: The hair-net cocoon - Gerinctelenek kategória

 

Carlos Pérez Naval: Canopy hangout - Fiatal természetfotósok kategória (11-14 évesek)

 

Kapcsolódó cikkeink:

Taroltak a magyarok, felnőtt és ifjúsági kategóriában is magyar lett az Év Természetfotósa

15 éves magyar fiú lett a világ Legjobb Ifjú Madárfotósa

Górcső alá vettük a nemzetközi természetfotó-pályázatokat

Nemzetközi természetfotó-pályázatot nyert egy magyar fiú

Cikkajánló