Jégmadarat lehet megcsodálni az Abaligeti-barlangnál

A színpompás látogatóra a barlang dolgozói figyeltek fel a tó melletti sétányon. A madár többnyire a leshelyén ül, és halakra vadászik.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Facebook
Wikipédia
2021. május 21.

A színpompás látogatóra a barlang dolgozói figyeltek fel a tó melletti sétányon. A madár többnyire a leshelyén ül, és halakra vadászik.

„Nem váltott jegyet, nem jelezte szándékát, hogy részt venne a barlangi túrákon, sőt, a Denevérmúzeum interaktív kiállítását sem szeretné megnézni” – meséli a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a Facebook-oldalán. Szegény kis madár, nem tudja, mit hagy ki, mi viszont tudjuk, hogy mit keres a tóparti vaskorláton és a víz fölé hajló ágakon.

Természetesen élelmet, azaz kis halakat, a jégmadár ugyanis nemcsak nagyon szép, de nagyon ügyes halász is. Általában ezt csinálja: elhelyezkedik a víz fölött, és türelmes lesi a víztükröt. Ahogy megpillant egy halivadékot, azonnal lecsap. A zsákmányát elfogyasztja, a szálkákat, pikkelyeket visszaöklendezi. Egy ilyen kupacra rakja a tojásait, általában 6-ot, 7-et, és 3-4 hétig kotlik rajtuk. A fura fészek általában függőleges partszakaszba vájva lapul.

A zömök madár mindössze 16-17 cm, a szárnyfesztávolsága 24-26 cm, tömege 34-46 gramm. A hasa, ami sárgás-rozsdaszínű, száraz levélre hasonlít, ezért nem feltűnő a halak számára. Kék háta a csillogó víztükörre hajaz, ezért felülről nem veszik észre a ragadozó madarak. A jégmadár hazánkban védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Jelenleg az Abaligeti-barlang nem látogatható, mert elöntötte a víz. Az újranyitásról a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapján és Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

Cikkajánló