Jeladót kaptak a szalakóták

Tizenhárom szalakótát láttak el jeladóval az MME szakemberei az elmúlt két hétben, és ez még csak a kezdet. A madarak útvonalát te is nyomon követheted az interneten.

Szerző:
Greenfo
Fotó:
Széll Antal
Tokody Béla
2015. július 10.

Tizenhárom szalakótát láttak el jeladóval az MME szakemberei az elmúlt két hétben, és ez még csak a kezdet. A madarak útvonalát te is nyomon követheted az interneten.

A szalakóták száma Európában jelentősen lecsökkent, a faj mára már több nyugat-európai országból kipusztult. A kárpát-medencei állomány egyelőre stabil, így ennek védelme, megőrzése kifejezetten fontos a faj európai uniós jövőjét illetően. Egy védelmi program keretében az első 13 egyed kapott jeladót „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében” című LIFE+ projekt keretében. A továbbiakban a nyomkövetővel ellátott egyedek száma eléri majd a százat.


Hazánkban még nem alkalmaztak ilyen kis mérettartományban és hasonló működési elvvel miniatűr jeladókat. Segítségükkel a faj költőhely-használati és hosszú távú, Afrika Szaharától délre húzódó területeire irányuló vonulási szokásairól kaphatunk pontos adatokat. Az akció külön érdekessége, hogy a madarak mozgását a lakosság is nyomon követheti az interneten keresztül. 


A Kárpát-medence szalakóta-állományának vonulási útvonalai és telelőterületei szinte egyáltalán nem ismertek. A hagyományos madárgyűrűzés segítségével az elmúlt több mint száz évben alig néhány visszafogási adatot sikerült csak gyűjteni, így arról sincs elegendő információ, hogy a vonulás és a telelés során milyen veszélyek leselkednek a madarakra.


A szalakóták évente mindössze négy hónapot töltenek Európában, idejük nagyobb részét a tavaszi és őszi vonulás, illetve az afrikai telelés teszi ki. A hosszú, évente oda-vissza akár tizenötezer kilométeres út során sok nehézséget kell leküzdeniük, az illegális vadászat, a pihenő- és telelőhelyek leromlása, a táplálékhiány, a klímaváltozás rengeteg madár pusztulását okozza. A vonulási útvonalak pontosabb ismerete segítheti a különböző veszélyeztető tényezők csökkentését, hiszen a már ismert pihenő- és telelőhelyek védelme könnyebben biztosítható a helyi BirdLife (a madárvédelem nemzetközi szervezete, amiben hazánkat az MME képviseli) partnerek és kormányok közreműködésével.

 

A nagyobb méretű, élőhelypreferencia-vizsgálat során használt GPS logger adó is csak 5,5 grammot nyom, így nem zavarja a madarakat mindennapi életükben.


A vonulási útvonalak és telelőterületek pontos megismerése mellett fontos a költőterületek használatának részletes ismerete is. Ezek az információk létfontosságúak a leromlott, nem megfelelően kezelt élőhelyek természetközeli állapotának visszaállításában.

 

Még több madárbarát hír ide kattintva.

Cikkajánló