Jó éve volt a gólyatöcsöknek

Rendkívül sikeres költési szezont tudhatnak maguk mögött a gólyatöcsök a Körös–Maros Nemzeti Parkban.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Palcsek István Szilárd / Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2021. július 26.

Rendkívül sikeres költési szezont tudhatnak maguk mögött a gólyatöcsök a Körös–Maros Nemzeti Parkban.

A régi elnevezés, a széki gólya nagyon is megállja a helyét a gólyatöcs esetében, hiszen hosszú csőrével, rendkívül hosszú piros lábával és fekete-fehér tollazatával valóban, mintha egy miniatürizált gólya állna előttünk. Ez a kecses madár pedig idén a Körös–Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehér-tó részterületén kiemelkedő költési időszakot zárt – olvasható a nemzetipark-igazgatóság honlapján.

Mint írják, ahogy az más nyarakon is általában lenni szokott, a kardoskúti Fehér-tó július közepére teljesen kiszáradt. A környéken azonban akadnak még vizes élőhelyek, ahol a partimadarak vízre és egyúttal táplálékra is találnak. Ilyen a Fecskési-mocsár és a Kis-Sóstó, ahol most koncentráltan vannak jelen a bíbicek, gólyatöcsök, cankófélék, kis és nagy pólingok, gulipánok.

A gólyatöcs (Himantopus himantopus) Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

A gólyatöcsök esetében idén a szokásosnál jóval népesebb a szaporulat, mint a tavalyi időszakban. A párok tavasszal ideális körülményeket találtak itt a költéshez, s legalább 20 pár sikeresen fel is nevelte fiókáit. A fiatal madarak többsége már kirepült, de vannak még röpképtelen fiókák is, melyek valószínűleg pótköltésből származnak.

Mostanra a költés helyszínéül szolgáló vizes élőhelyek többsége kiszáradt, de szerencsére a fiókák többsége már eléggé felnőtt ahhoz, hogy szüleik át tudják őket vezetni azokra a területekre, ahol még találnak vizet és élelmet. A gólyatöcs-családok általában 20-30 egyedből álló, laza csapatokban mozognak a térségben.

Cikkajánló