Jól érzik magukat a rétisasok Baranyában

Ezt bizonyítja 10 új fészek, 52 pár és 40 felnevelt fióka. A mérleg a legutóbbi Baranya megyei rétisas-számláláson született.

Szerző:
MME
Fotó:
Adobe Stock
Somosi László / MME
2019. június 4.

Ezt bizonyítja 10 új fészek, 52 pár és 40 felnevelt fióka. A mérleg a legutóbbi Baranya megyei rétisas-számláláson született.

Az eredmény nagyon jónak számít: amikor 1987-ben elindult a rétisasvédelmi program, a megyében a becslések szerint mindössze 4 pár költött, az egész országban pedig összesen 15-20 pár élt. Ezzel szemben ma már bárhol találkozhatunk a madárfajjal Magyarországon, összesen majdnem 400 pár költ nálunk, és Ausztriában, illetve Szlovákiában is újra megtelepedett.

 

Illusztráció


Ami Baranya megyét illeti, most télen 10 új fészket találtak, de a régiek közül 11 megsemmisült. Most 72 fészek szerepel az MME helyi csoportjának a nyilvántartásában. A tavalyihoz képest kettővel több pár (összesen 48) költését kísérték figyelemmel, és beazonosítottak 4 új revírt is, ahol még nem ismerik a fészkek pontos helyét, így a megyében költő sasok száma már 52 párra tehető - olvasható az MME honlapján.


„Az eredmény egyrészt annak köszönhető, hogy a program során lényegesen bővültek a sasokkal kapcsolatos ismereteink, amit jól tudtunk hasznosítani a gyakorlati védelmi munkánkban. Másrészt sikerült az erdőgazdálkodók többségével elfogadtatni a faj megóvása érdekében szükséges természetvédelmi korlátozásokat, ezért a fészkelőhelyek hosszú távú megőrzését biztosítani lehetett. Ezen még az sem változtatott lényegesen, hogy a magánerdők tulajdonosainak nyomására az új erdőtörvényben a döntéshozók szűkíteni igyekeztek a természetvédelem lehetőségeit” - írják.

 

Öreg rétisas fiókáival


Ténylegesen ebben az évben 43 pár költött, 5 pár nem rakott tojást. 27 sikeres költés volt, 14 szülőpár 1 fiókát, 13 pedig 2 fiókát nevelt fel. A 40 fióka a második legjobb költési eredménynek számít, 2016 volt a rekordév 41 felnevelt kis rétisassal.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Megérkezett Apajra Eleven, a jeladós szalakótánk

Videón, ahogy a nagy kócsag kikel a tojásból

Rágcsálóirtótól pusztultak el az uhuk

Érkeznek a szalakóták, hamarosan véget ér a vonulás

 

Cikkajánló