Kalandok a föld alatt – izgalmas barlangtúrák a Bükktől a Mecsekig

Ha barlanglátogatásról beszélünk, a legtöbb embernek a kiépített, viszonylag kényelmesen bejárható föld alatti túrák jutnak eszébe. Azonban ma már overallos kalandtúrákból is bőséggel válogathatunk, igaz, ezekhez azért már némi kalandvágy is kell. A meglepően széles választékból mutatunk egy kis ízelítőt.

Fotó:
Gulyás Attila (Kimelt kép)
2021. augusztus 5.

Ha barlanglátogatásról beszélünk, a legtöbb embernek a kiépített, viszonylag kényelmesen bejárható föld alatti túrák jutnak eszébe. Azonban ma már overallos kalandtúrákból is bőséggel válogathatunk, igaz, ezekhez azért már némi kalandvágy is kell. A meglepően széles választékból mutatunk egy kis ízelítőt.

Ha nem bánod, hogy sáros, vizes leszel, sok helyen csak négykézláb vagy éppen hason csúszva tudsz majd haladni, próbáld ki magad az országszerte már sok helyen elérhető overallos barlangi kalandtúrákon! Tapasztalt szakvezetők kísérnek, és a túrák többségén nincs szükség barlangász előképzettségre, de azért nem árt a jó kondi, és legfőképp az önismeret; csak olyan nehézségű túrára jelentkezzünk, ami biztosan nekünk való.

Lilla-barlang – Bükk

Kezdjük egy könnyebb túrával, amelyhez még overallba sem kell öltöznünk, de sisakra és fejlámpára azért itt is szükség lesz.

A lillafüredi Hámori-tótól kb. 2 km-re, a Kis-fennsík keleti részén nyílik az 1978-ban feltárt Lilla-barlang, amit nem nagyon kutattak még, így vele kapcsolatban egyelőre kevés tudományos információ áll rendelkezésre.

A barlangban változatos képződményekkel lehet találkozni, „szalmacseppkő-erdővel” és bükki viszonylatban nagyméretű állócseppkövekkel. A Gólem nevű cseppkő például 3-4 méter átmérőjű és 4-5 méter magas. A feltáró munkák során több, barlangi medvétől származó csontmaradványt is találtak.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett 1 órás szakvezetéses, könnyű barlangi túra akár felszíni öltözékben is teljesíthető, sisakról és fejlámpáról a szervezők gondoskodnak. A túrára előzetes bejelentkezés szükséges. További információk a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság oldalán.

Szuadó-völgyi-víznyelőbarlang – Mecsek

Az 1995-ben feltárt víznyelőbarlang, amely a Mecsek egyik leghosszabb barlangja, a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet területén, Orfűtől kb. 3 km-re délre található.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő barlang a Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület által szervezett barlangtúrákon látogatható, és bejáráshoz – a legtöbb mecseki barlanggal ellentétben – alapfokú barlangjáró ismeretek elegendőek, a nehezebb szakaszokon létrák segítik az átjutást.

Míg a barlang felső szakaszában főleg eróziós formákat láthatunk, a középső szakaszban már feltűnnek a klasszikus barlangi képződmények is, cseppkövek, borsókövek és különféle kalcit bekérgezések, kiválások.

A túrák az orfűi Mecsek Háza „barlangkutató központból” indulnak, ahonnan a résztvevők gyalogosan közelítik meg a 2,5 km-re lévő barlangot. A látogatók kb. 2 órát töltenek a barlangban. A túrára előzetes bejelentkezés szükséges, sisakot és lámpát a szervezők adnak, és tőlük lehet barlangi overallt bérelni.

További információk: mecsekhaza.hu

Szentgáli-Kőlik-barlang- Bakony

A Déli-Bakonyban, Herendtől délre, Szentgál határában található dolomitban kialakult barlang feltárása 1985 óta zajlik. A barlang viszonylag könnyen járható, ezért is tekintik afféle „tanbarlangnak”, ahol lehetőség van a barlangjárás, barlangkutatás technikájának elsajátítására.

Emellett itt a tektonikus folyamatok és a különböző barlangi képződmények bemutatására is mód van, mert annak ellenére, hogy a dolomitban nem mindennapos a cseppkövek és borsókövek képződése, itt ezekkel a jellegzetes képződményekkel is találkozhatunk. A barlangban talált régészeti leletek is különösen gazdagok, rézkori edénytöredékek, bronzkori urnák, római pénzérme, Árpád- és egyéb középkori fazekak maradványai kerültek elő, és egy barlangi medve koponyacsontjára is rátaláltak. Ezek hiteles másolatokkal történő bemutatására is lehetőség van a túra során.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság októberig minden hónap 3. szombatján indítja overallos túráit, legalább 6 fő jelentkezése esetén. Felszerelést biztosítanak.

További információk: bfnp.hu

Mátyás-hegyi-barlang – Budai-hegység

A Pál-völgyi-barlangrendszer Magyarország leghosszabb barlangja, a 32 kilométer hosszú barlangrendszer nyolc barlang összeköttetésével született, és valószínűleg még vannak felfedezetlen járatai.

A barlangrendszer kalandturizmus számra megnyitott járatait magában foglaló Mátyás-hegyi-barlang a Pál-völgyi-barlang bejáratával szemben, a Mátyás-hegyi-kőfejtőben nyílik. A hely a barlangjárók egyik legkedveltebb gyakorlóhelye, ahová az érdeklődők számára a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vezet alap és extrém túrákat.

A túra során sok helyen kényelmesen bejárható folyosókon és barlangtermeken kell áthaladni, de helyenként hosszabb-rövidebb kúszójáratokon és szűkületeken is át kell küzdenie magát annak, aki itt túrázik. A Színház nevű barlangteremben akár száz ember is kényelmesen elfér, az Óriások útja is egy könnyen járható, hatalmas folyosó, de az árulkodó nevű járat, a Giliszta vagy a Micimackó-szűkület már bizony feladja a leckét.

A barlangtúrához szükséges felszerelést - overallt, sisakot és fejlámpát – a szervezők biztosítják.

További információ: dinpi.hu

Sátorkőpusztai-barlang – Pilis

A Sátorkőpusztai-barlang az Esztergomtól keletre elhelyezkedő Nagy-Strázsa-hegy DK-i oldalában nyílik. „Egyszerű vasajtaja nem sejteti, hogy mögötte az ország egyik legkülönlegesebb kristálybarlangja húzódóik” – olvashatjuk a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság oldalán, és ez egyből felcsigázza az embert. Vajon mitől olyan különleges ez a barlang? Hát, például attól, hogy járatait hófehér gipsz és kalcitkristályok borítják, különösen igaz ez a barlang legalján található Kővirágok-termére, ahol a vakítóan fehér falakon vastag gipszkérgek, kalciterek, gipsztűk, aragonitpamacsok és gipszvirágok nyűgözik le a kalandvágyó látogatókat. A legismertebb kristály egy 2006-ban a törmelékből előkerült gipszhattyú, amely - bár néhány hónappal a megtalálása után eltört, de a barlang jelképeként ma is tovább él.

A túra során itt is kell számítani kisebb mászásokra, szűk átjárókra, de több helyen kapaszkodókötelek, vaslétrák, beépített lépések segítik a közlekedést. De ahogy azt a DINPI honlapján olvashatjuk, összességében a barlang könnyen járható, a kalandtúra legnehezebb részét egy 10 méteres függőleges létra leküzdése jelenti. A Benedek Endre Barlangkutató Egyesület által szervezett túra 1,5 -2 órás. A meghirdetett látogatónapokra előzetes bejelentkezés szükséges, a látogatással kapcsolatos információkat itt találjátok

A következő látogatónap időpontját augusztus 8-a után teszik közzé ezen az oldalon

Cikkajánló