Kalandvágyó rackák csatangolnak a Kőszegi-hegységben

Az öt racka juhból álló szakadár csapat közel egy hónapja lépett le a gazdájától, és azóta a Kőszegi-hegységben bóklásznak. Legutóbb Óház közelében tűntek fel. Le is videózták őket.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
Forrás:
Vaol.hu
2021. november 22.

Az öt racka juhból álló szakadár csapat közel egy hónapja lépett le a gazdájától, és azóta a Kőszegi-hegységben bóklásznak. Legutóbb Óház közelében tűntek fel. Le is videózták őket.

Hetek óta rendületlenül járja a Kőszegi-hegység erdeit egy kisebb rackacsapat, a szakadár különítmény egy cáki állattartó telepről szökött meg - számolt be cikkében a Vaol.hu.

Kovács-Lukács Renáta polgári természetőr adott elsőként hírt a kalandvágyó rackákról, amelyek kezdetben a Pogány-völgy erdős részén, majd a Pogányok és az Óház között tűntek fel. Azóta többször is látták őket kirándulók a környéken. A természetőr szerint minél előbb be kellene fogni őket, mert lerágják a tölgymagoncokat.

Az erdőben bandázó szakadár rackákról videó is készült, itt nézheted meg:

Az állatok gazdája a Vaol.hu megkeresésére elmondta, hogy egy éve vásárolta az Alföldön a három jerkéből és egy kosból álló kis állományt, amely időközben két báránnyal gyarapodott. Legeltetéssel szeretett ­volna karbantartani egy gyepet. A villanypásztort hamar megtanulták leküzdeni a juhok, de még a közelben maradtak. Sokféle módszerrel próbálták visszaterelni őket. Ehhez szakembereket is hívtak. Próbálkoztak csalogatással, etetéssel, hálóval és kutyával is. Ez utóbbi olyan balul sült el, hogy a rackák elmenekültek a hegyekbe. Ezért a tulajdonos megkereste az illetékes vadászt, hogy lője ki az elszabadult állatokat, mert nem lát más megoldást.

A Kőszegi-hegység érintett része a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vadászterülete. Ők azonban a vonatkozó jogszabályok szerint nem tehetik meg, hogy kilőjék a juhokat. Vadászterületen vadászfegyverrel ugyanis nem lőhető ki haszonállat. Erre a vadászati hatóság sem tud engedélyt adni. A rendőrség pedig csak belterületen illetékes.

„Előfordulnak hasonló esetek, amikor legelő állatok kiszabadulnak. Ilyen esetben csak a befogás, esetleg az altatólövedék használata jöhet szóba” – tette hozzá Kenesei István, a Vasi Vadgazdálkodók Védegyletének fővadásza.

Magyar racka juh

Gyapja meglehetősen durva, tincsekben lógó, ami egyrészt kiváló hőszigetelést biztosít, másrészt a csapadék ellen is véd. A racka gyapja nem értékes ugyan, viszont kultúrtörténeti jelentősége van: ebből az anyagból készült ugyanis a pásztorok közismert subája, illetve nemezsátrakhoz is használták. V alakban elálló, egyenes, többszörösen csavart szarva különleges ismertetőjegye. Magyarországon őshonos juhfajta a hazai állomány kis százalékát (kb. 5%) teszi ki. A nemzetipark-igazgatóságok leginkább a génmegőrzés és a puszták megóvása érdekében tartanak nagyobb nyájakat.

Cikkajánló