Kaliforniában hamarosan megeheted, amit elütöttél

Összesen akár százezer kiló húst is kitehetnek azok az elhullott állatok, amiket egy év alatt elütnek Kaliforniában. Egy új rendelet megengedné, hogy az autósok hazavigyék és megegyék a vadat.

Szerző:
Eater.com/TM
Fotó:
Fokussiert
Maphoto/Adobe stock
2019. október 21.

Összesen akár százezer kiló húst is kitehetnek azok az elhullott állatok, amiket egy év alatt elütnek Kaliforniában. Egy új rendelet megengedné, hogy az autósok hazavigyék és megegyék a vadat.

Az ötlet egyébként nem új: Kalifornia most Alaszka, Idaho, Oregon és Washington államok nyomdokaiba szeretne lépni a törvénnyel. Egy friss felmérés szerint Kaliforniában csak szarvasból évente több mint húszezret gázolnak el, és akkor még nem beszéltünk a többi állatról. Jelenleg kizárólag az állami hatóságok gyűjthetik be a tetemeket.


A halakért és vadakért felelős minisztérium 2022-ig létrehoz egy olyan applikációt, aminek a segítségével azonnal be lehet jelenteni a vadbalesetet. Ezen keresztül fog érkezni a jóváhagyás is, így aki szeretné, hazaviheti és megeheti az állatot - már amennyiben tényleg meghalt. Ha nem, akkor a minisztérium dönt a vad további sorsáról. A hírt az Index szúrta ki az eater.comon

Magyarországon ezzel szemben a törvény értelmében szóba se jöhet, hogy hazavidd az elütött vadat, mert az az állam, halála után pedig a vadászatra jogosult tulajdona, így ha elviszed, az lopásnak számít. Mi történik tehát itthon? Ha elütöttél egy állatot, értesítened kell a rendőrséget. Ők szólnak a helyi vadásztársaságnak, illetve rögzítik a baleset körülményeit és felmérik a keletkezett károkat.

 

Idehaza változatlanul a rendőrség és a vadásztársaság intézkedésének kell követnie a nem kívánt találkozást


Ugyan nincs szó szerint jogszabályba foglalva, vadveszélyt jelző tábla hiányában a gyakorlatban többnyire a vadásztársaságnak kell fizetnie a kárt. Ha viszont kint volt a tábla, a gépjármű sofőrjének kell a zsebébe nyúlnia, feltéve, ha nincs teljes körű casco biztosítása. (A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás ezt nem fedezi.)


Ráadásul, ha a baleset a te hibádból történt, és az állat elpusztult, súlyos költségekre számíthatsz: egy üregi nyúl vadgazdálkodási értéke 10 000 Ft, egy 350 grammosnál nehezebb aganccsal rendelkező őzbaké, csakúgy, mint egy 18 centiméternél hosszabb agyarat viselő vaddisznóé 600 000 Ft, a legrosszabbul pedig akkor jársz, ha egy több mint 10 kilós trófeával bíró gímszarvasbikával akadsz össze, ebben az esetben ugyanis már 3 750 000 Ft-ról van szó. Ha a tábla is kinn volt, és a sofőr is betartotta a KRESZ-t, a vadászatra jogosult és az autós is a saját kárát viseli.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Kerüld el a halálos vadbalesetet

Nem sokon múlt, hogy elüsse az őzet az autós

Új vadkerítés védi Óbudát

Szarvassal ütközött a bringás - Videó

Cikkajánló