Kedvenc eledelét eheti egész télen Matyi, az ásotthalmi gólya

Már nyolcadszor telel itthon Ásotthalom kedvenc gólyája, Matyi. Idén a madárbarátok és az önkormányzat összefogtak, és közösen finanszírozzák a település népszerű madarának élelmezését. 

Szerző:
sokszinuvidek24.hu
Fotó:
123rf.hu
KNPI
2018. december 20.

Már nyolcadszor telel itthon Ásotthalom kedvenc gólyája, Matyi. Idén a madárbarátok és az önkormányzat összefogtak, és közösen finanszírozzák a település népszerű madarának élelmezését. 

A Matyi névre keresztelt ásotthalmi gólyát évek óta egy helybeli család vette a „szárnyai alá”, gondozta, etette, ám az idén nem jutott elég pénz az élelmezésére, ezért lelkes madárbarátok gyűjtést indítottak a Facebookon, hogy legyen miből finanszírozni a település kedvencének etetését.

 

Illusztráció

 

A zárt Facebook-csoporton keresztül az akció olyan jól sikerült, hogy nemsokára annyi adomány gyűjt össze, hogy Matyi abból az összegből egész télen akár kedvenc eledeléből, a csirkenyakból is falatozhat.

 

Matyi emiatt a fotó miatt „kocsmába járó” gólyaként híresült el, a valóságban azonban nem kocsmába jár, hanem a szomszédba, ahol az a család lakik, aki évek óta eteti telente

 

Ráadásul az ásotthalmi önkormányzat is felajánlotta segítségét: „25 kilogramm csirkenyakat kaptunk az önkormányzattól is ingyen, akik azt ígérték, hogy folyamatosan hozzák ingyen a szükséges táplálékot, amikor szólunk. Sajnos mi nagyobb mennyiséget nem tudunk itthon tárolni” - írta a gondozását végző család a Facebook-csoportban. A közös összefogásnak köszönhetően úgy tűnik, az idei télen már nem kell aggódni, hogy Matyinak nem lesz mit ennie: a bőséges csirkenyakfejadag már a „spájzban van”. A kemény téli mínuszok azért még okozhatnak nehézségeket neki, de drukkolunk, hogy Matyi nyolcadszorra is sikeresen megbirkózzon a téllel.

 

Márton Vlad András, nagy madárbarát és ismert gólyamentő a Facebookon felhívja a figyelmet arra a tévhitre is, miszerint a telelő gólyák bírják a hideget, és nem fáznak. Erről egy aktuális videót is megosztott, ahol bizony jól láthatóan didereg a hóban álldogáló gólya.

 

 

„Nem nem fáznak, hanem tűrik (a hideget), ha muszáj, mást tenni ugyanis nem tudnak. Attól, hogy nem szenvednek olyan látványosan, mint egy ember, attól még szenvednek. Azt állítani, hogy "jól bírják".... buta és kegyetlen dolog, ráadásul egyetlen dologra jó csak, téves megnyugvást ad az embereknek, elveheti a segítséget a gólyáktól. Mert segíteni lehet, segíteni kell. Etetéssel a madár energiához jut, azzal meg fűteni tud.... És túlél.” Ezért „Etetéssel, odafigyeléssel segíthetünk. Számos példa mutatja, hogy a télen etetéssel támogatott gólya rendszeresen sikeresen fészkel, nevel fiókákat nyáron, mely fiókák az ösztönüktől vezérelve hibátlanul el is vonulnak nyár végén.” - írja a Facebook-posztjában.

 

Kapcsolódó cikkek:

Kocsmába is jár télen az ásotthalmi gólya

Zokni, a gólya csak egy a 168 ezerből

A mérgezés és az áramütés nagyobb gond, mint a fészekrablás 

Cikkajánló