Kerékpáros pályákat alakíthatnak ki a Normafán

Az illetékes önkormányzat keretek közé szorítaná downhillezést, kijelölt pályákat alakítanának ki számukra. A kerékpárosok üdvözölték a döntést, de a WWF Magyarország szeretné, ha ez nem történne meg. Szerintük ez a tevékenység legális keretek között is jelentős természetkárosításhoz vezetne.

Szerző:
WWF Magyarország
index.hu
bikemag.hu
normafa.info
Fotó:
Shutterstock VIDEO: TENCZER GÁBOR
2015. április 27.

Az illetékes önkormányzat keretek közé szorítaná downhillezést, kijelölt pályákat alakítanának ki számukra. A kerékpárosok üdvözölték a döntést, de a WWF Magyarország szeretné, ha ez nem történne meg. Szerintük ez a tevékenység legális keretek között is jelentős természetkárosításhoz vezetne.

A természetvédők nem szeretnék, ha maradnának a downhillesek


A WWF Magyarország a napokban értesült arról, hogy a Normafa rendezésére kialakított tervekben downhill kerékpáros pályák kialakítása is szerepel.

 

"A számtalan illegálisan kialakított ösvényt és helyenként több száz négyzetméteres méteres talajeróziót okozó extrém kerékpárhasználat komoly természetpusztítást jelent a budapesti Normafán már hosszú évek óta" - mondta Gálhidy László a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője. "A tevékenység káros voltát a közelmúltban elkészült Natura 2000 hatásbecslés is kiemeli, illetve fotókkal illusztrálja. A talaj lehordása, védett növények és kisebb állatok eltaposása mellett a kerékpárosok a vadállományt is zavarják." 

 

A közelmúltban közzétett megvalósíthatósági tanulmány három épített pályát alakítana ki a János-hegy közelében, arra való hivatkozással, hogy a downhill kerékpárosok nem tilthatók ki a területről. A beruházástól a kerület vezetése azt reméli, hogy általa keretek közé szorítható lesz a tevékenység. 

 


A legális downhill pályákat a korábban kialakult nyomvonalak mentén szeretnék létrehozni

 

 

 

Budai Tájvédelmi Körzet
A tervezett pályák legalizálását védett természeti területekre tervezik. Ez azonban a természet védelméről szóló törvény (1996. évi LIII. törvény) értelmében jelenleg nem valósulhat meg egyszerűen.

"A WWF Magyarország álláspontja szerint nem lenne megfelelő döntés nemzeti és uniós védelem alatt álló természeti területeinken ilyen káros tevékenységet épített infrastruktúrával támogatni, amelynek létrehozása önmagában is tájátalakítással jár. Tartunk tőle, hogy a pályák kialakítása a remélt hatás ellenezőjét válthatja ki: még többen fogják választani az extrém kikapcsolódási formát - nemcsak a pályákon, hanem azon kívül is" - mondta Gálhidy. 

 

Megszólalnak az érintett felek

 

Bloggerünk Tenczer Gábor, az Index újságírója a helyszínen járt utána a témának. A kérdésben mindhárom felet megszólaltatták. Hogy végül ki nyer és mi lesz a megoldás? Ma még nem tudni.

 

{{

 

A downhillesek hiszik, ha látják

 

A hegyről lefelé száguldozók közössége "sztoikus nyugalommal" figyeli a történéseket - írta a napokban a bikemag.hu. Ők szeretnének legális megoldást, azt sem bánnák, ha fizetniük kellene a pályák használatáért, de azon csak mosolyogni tudtak, hogy a természetvédők úgy gondolják, hogy a legalizációval csak népszerűsítik a WWF által természetrombolónak ítélt sporttevékenységet. Közleményükben kiemelik, hogy ők az egészséges életmód hívei, nem céljuk a természet rombolása és partnerek abban, hogy minél hamarabb, minden fél számára elfogadható megoldás szülessen.

 


Ha Te is szeretnél dönteni a Normafa sorsáról, menj el szavazni 2015 május 17-én!

  

 

 

Cikkajánló