Keresik az Év Vadvirágát - Te is szavazhatsz

Elkezdődött az Év Vadvirága verseny. A hóvirág, a mocsári gólyahír és a turbánliliom közül választhatunk. December 31-ig te is tehetsz javaslatot a jelöltekre.

Szerző:
evvadviraga.nhmus.hu/TM
Fotó:
evvadviraga.nhmus.hu
2016. november 22.

Elkezdődött az Év Vadvirága verseny. A hóvirág, a mocsári gólyahír és a turbánliliom közül választhatunk. December 31-ig te is tehetsz javaslatot a jelöltekre.

Ismét lehet szavazni az év vadvirágára a Magyar Természettudományi Múzeum honlapján. A hóvirág, a mocsári gólyahír és a turbánliliom között fog eldőlni, hogy melyikük lesz 2017 év vadvirága. A kedvencedre december 31-ig itt adhatod le a voksodat. Az eredményhirdetés 2017 január elejére várható. 2016-ban a mocsári kockásliliom nyert.

És akkor jöjjenek a 2017-es jelöltek:

Hóvirág (Galanthus nivalis)
Egyik legismertebb növényünk, így talán be sem kell mutatni sokaknak. Üde erdők növénye. Hazánk hegy- és dombvidékein sokfelé megtalálható, az Alföldön viszont igen ritka. A hóolvadással, illetve az első tavaszi napokkal virágzik már februártól, és virágzása a hegyekben májusig elhúzódhat. Mint a tavasz egyik első virágát, előszeretettel szedik csokrokba, és különösen Nőnap környékén árulják (árulták) is. Hazánkban 2005 óta védelem alatt áll, így hagymáinak és virágainak gyűjtése is tilos.

 


Mocsári gólyahír (Caltha palustris)
Mocsarakban, mocsárréteken, patakok mentén, ligeterdőkben élő növény. Magyarország nagy részén megtalálható, így az alföldi mocsárréteken, láperdőkben, domb- és hegyvidékek patakjai mentén; hiányzik azonban a Tiszántúl nagy részéről. Kora tavasszal, márciustól májusig virágzik. Egyedei virágzáskor többnyire vízben állnak, és virágzás után is igényli a vizes, nedves körülményeket. Nem tűri azonban sem a teljes elárasztást, sem termőhelyének kiszáradását, így a patakok elterelése vagy tavakká duzzasztása is megtizedeli állományait. Nem védett.

 


Turbánliliom (Lilium martagon)
Bükkösökben, gyertyános-tölgyesekben, időnként szárazabb tölgyesekben is előforduló liliomfélénk. Hazánkban az Északi-középhegységben és a Dunántúlon is elterjedt, az Alföldön jóval ritkább. Nyáron, június-júliusban virágzik. Bár sokfelé előfordul, általában csak szálanként jelenik meg, és virágzó példányaival ritkábban találkozhatunk. Sok helyen a túltartott vadállomány veszélyezteti. Védett, eszmei értéke 10 000 Ft.

 


 

Kapcsolódó cikkeink:

Mocsári kockásliliom lett 2016 vadvirága

A Jászai Mari tér platánja lett az Év fája

Cikkajánló