Keresztdöntés helyett keresztfelújítás a Látó-hegyen

Mint utólag kiderült szerencsére nem rongálás miatt, hanem felújítás céljából tűnt el a Szent Margit-kereszt, amit októberben állítanak ismét vissza.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Lánczi Péter / MTSZ (Kiemelt kép)
Forrás:
Szentimrevárosi Egyesület közleménye
2023. augusztus 30.

Mint utólag kiderült szerencsére nem rongálás miatt, hanem felújítás céljából tűnt el a Szent Margit-kereszt, amit októberben állítanak ismét vissza.

Korábban mi is megírtuk – egy zárt OKT Facebook-csoportból kiindult hír alapján –, hogy a nagy-szénási kereszt után a Vác felett magasodó Látó-hegyen is ledöntötték a keresztet. Szerencsére időközben kiderült, hogy a Látó-hegy esetében nem szándékos rongálás történt, hanem egy tervezett felújítás zajlik, amit a Szentimrevárosi Egyesület végez.

Az egyesület szerkesztőségünknek küldött közleménye szerint a Szent Margit tiszteletére 2001-ben emelt keresztnek meglehetősen viharos volt az eddigi sorsa: rögtön a felállítás évében ledöntötték, és teljesen új keresztet kellett készíteni. Két évvel később lefűrészelték az egyik ágát, ekkor újabb megerősítést találtak ki, majd 2008-ban harmadszor is megrongálták, amit ismét felújítás, megerősítés követtett.

A faanyag és ragasztás elöregedése miatt az egyesület idén elhatározta a kereszt teljes felújítását, és engedélyt kértek a terület kezelőjétől, a Váci Önkormányzattól. Első lépésként augusztus 21-én kiemelték a helyéről a régi keresztet, és megkezdték az alapozást.

Az új kereszt készítése folyamatban van, terveik szerint októberben kerül a régi helyére.

A kereszt ledöntéséről terjedő rémhír miatt az egyesület tájékoztató táblát fog kihelyezni a Látó-hegyen. Az egyesület honlapja szerint a Szentimrevárosi Egyesület és a plébánia tagjai az elmúlt években hét keresztet állítottak hegységeinkben. 1996-ban a Bükkben az Istállós-kő csúcsán; 1997-ben a Börzsönyben a Rakodó-nyeregben; 1998-ban a Dunakanyarban a Prédikáló-széken; 1999-ben a Sas-kő közelében, az Erzsébet-sziklán; 2000-ben a Gerecsében a Nagy-Gete csúcsán; 2001-ben a Látó-hegyen; 2002-ben a Vértesben a Zuppa-tetőn emeltek keresztet.

Cikkajánló