Kerüld el a tömeget a természetben!

Amióta hó fedi a magasabb hegyeinket, hatalmas tumultusok és dugók alakulnak ki hétvégente a népszerű túrahelyszínek környékén. Szerencsére van megoldás.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2021. január 14.

Amióta hó fedi a magasabb hegyeinket, hatalmas tumultusok és dugók alakulnak ki hétvégente a népszerű túrahelyszínek környékén. Szerencsére van megoldás.

Az elmúlt hetekben megszaporodtak az olyan hírek, hogy bedugult a Kékestető vagy a Dobogókő felé tartó útszakasz, vagy hatalmas tömeg lepte el a Normafát. Sajnos egy-egy ilyen esemény finoman szólva se kedves emlékként marad meg az emberben, holott pont azért menne ki a szabadba, hogy nyugodt körülmények között élvezze a friss levegőt és a természetet.

Szerencsére van megoldás, mert testvérlapunk, a Természetjáró.hu szerkesztősége összeállított egy térképen is böngészhető listát kevésbé felkapott helyekről, elsősorban a főváros vonzáskörzetében. Az alábbi térképen gyalogos- és kerékpáros túrák, a járvány idején is nyitva tartó látnivalók, kilátók, panorámapontok, tanösvények és akadálymentes túrák egyaránt megtalálhatóak.

Mindent könnyen beazonosítható ikon jelöl – a gyalogtúrákat például egy zöld háttérben sétáló emberke (erre kattintva rögtön látható is a nyomvonal és a táv a térképen), míg a látnivalóknak bordó ikonja van. Mind a túrákhoz, mind a látnivalókhoz részletes leírás és képgaléria tartozik, a Megközelítés fülön pedig az odajutásról adunk információt. A családbarát, néhány kilométeres sétáktól kezdve a nagyobb szintkülönbségű, hosszabb túrákig tart a skála, így bárki megtalálhatja a hozzá illő útvonalat a folyamatosan bővülő kínálatban.

Aki pedig nemcsak Budapest környékén, hanem az ország egész területén keresne túrákat, annak itt érdemes böngésznie – ezen a felületen lehetőség van a szűrésre a táv és más paraméterek szerint is.

Farkas Péterrel, a Természetjáró.hu főszerkesztőjével a Millásreggeli című gazdasági rádióműsor szerkesztői is készítettek egy interjút a fenti jelenségről és listáról, amit az alábbi videóban lehet meghallgatni.




Cikkajánló