Ezekkel a mobilappokkal még izgalmasabb a túrázás

Sokan ódzkodnak a természetben kütyüt venni a kezükbe, pedig ma már annyi színes-szagos alkalmazás létezik, hogy biztosan mindenki talál olyat, ami számára élvezetesebbé vagy éppen egyszerűbbé teszi a kirándulást. Összeszedtük a legjobbakat és a leghasznosabbakat.

Szöveg:
2020. január 30.

Sokan ódzkodnak a természetben kütyüt venni a kezükbe, pedig ma már annyi színes-szagos alkalmazás létezik, hogy biztosan mindenki talál olyat, ami számára élvezetesebbé vagy éppen egyszerűbbé teszi a kirándulást. Összeszedtük a legjobbakat és a leghasznosabbakat.

1. Időkép

Bár nyilván az időjárást már napokkal a túra előtt csekkolja az ember, mindig jól jön az instant segítség, főleg, ha úgy indulunk útnak, hogy lóg az eső lába. Az időjárás-előrejelző applikációkkal Dunát lehetne rekeszteni, és sok jó is van köztük. Mi most azért választottuk az Időképet, mert egyrészt nagyon felhasználóbarát (még azt is mutatja, hogy ha esetleg egy fronttól fájhat az ember feje), másrészt pedig csurig van infóval, aminek az az oka, hogy bárki beküldhet észlelést vagy saját fotót. Aranyos funkció, hogy megmutatják, hogyan érdemes felöltözni (a pózoló hölgyre én mindig ráképzelek plusz egy réteget, mivel elég fázós vagyok).

Van radarkép, hőtérkép, részletes előrejelzés a következő 36 órára, meg persze az elkövetkezendő napokra is, egyszerűen nem tudunk olyat kérdezni az applikációtól időjárás ügyben, amire ne tudná a választ. A webkamerák képei és hírek között is lehet böngészni (innen tudom, hogy sajnos megérkezett az influenzaszezon), a közlekedésmeteorológia rész pedig azt mutatja, mire számíthatunk az utakon (ma sajnos északkeleten lehetnek vizes, csúszós útszakaszok).

Letöltés Androidra, iOS-re

2. Menetrendek.hu

A név magáért beszél: ha tömegközlekedéssel indulunk útnak, ennél pontosabb appot nemigen találhatunk. Tartalmazza a teljes ország összes tömegközlekedési lehetőségét, a MÁV, a BKK és a Volán mellett még a Bahart járatait is. A használata egyszerű, csak beírjuk honnan hova szeretnénk eljutni és mikor, esetleg, hogy minek az érintésével, és néhány másodperc múlva máris megjelennek az infók, kitérve arra, hány átszállással, mennyi idő alatt jutunk el A-ból B-be, melyik megállónál kell leszállnunk, és térképen is végigkövethetjük az útvonalat. A keresésnél olyan preferenciákat is megadhatunk például, hogy maximum mennyit vagyunk hajlandóak gyalogolni. Hátha valakinek pont ez a funkció hiányzik túra előtt (bár azt követően igenis van létjogosultsága).

Letöltés Androidra, iOS-re

3. Természetjáró

Időjárás pipa, közlekedés pipa, de mi a helyzet a túra útvonalával? Mi mást is ajánlhatnánk, mint a saját túratervezőnket, a Természetjárót? A 2018-ban megjelent app nagy népszerűségnek örvend: mára több mint 150 ezren töltötték le. Nem egyszerű túraappról van szó, inkább egy digitális útikönyvről, melynek segítségével alaposan megismerheted Magyarország természeti és kulturális látnivalóit, szuper fotókkal körítve. A Természetjáróról rengeteget írtunk már, ha még nem ismered, kattints ide a cikkekért, ha pedig letöltenéd, ide (iOS) vagy ide (Android).

4. Mi vesz minket körül az erdőben?

Ha túra közben nyitott szemmel járunk, és szeretnénk még jobban megismerni a minket körülvevő természetet, ma már számos olyan alkalmazás áll a rendelkezésünkre, amivel ezt úgy tehetjük meg, hogy közben remekül érezzük magunkat. Arról nem is beszélve, ha az Z generáció tagjait szeretnénk megszólítani, szinte kötelező kellék egy-egy jól megválasztott telefonos alkalmazás. Itt van mindjárt a Fa Book app, amit megjelenésekor mi is teszteltünk. Akkor ezt írtuk róla:

Annyira belejöttünk, hogy legszívesebben az összes fát és cserjét meghatároztuk volna Dobogókő környékén. Az Országos Erdészeti Egyesület által fejleszett alkalmazással az okostelefonos fahatározás ugyanis nemcsak hasznos, de szórakoztató időtöltés is.

Az appal 111 fa- és cserjefajt azonosíthatunk be a levél alakja, a virág színe, a fa termése stb. alapján, szóval nem kell botanikusnak lennünk ahhoz, hogy használjuk a határozót.

Kipróbáltuk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület madaras alkalmazását is, ami 2016-ban jelent meg, de azóta persze már bővítették, jelenleg 367 fajt tartalmaz. Erről az volt a benyomásunk, hogy egy kicsi háttértudás azért szükséges a fajok pontosabb beazonosításához, és sok esetben nem csak külső jegyek, hanem hang alapján is kerestünk. Ugyanerre a sémára épült az MME kétéltű- és hüllőhatározója, amivel - dobpergés - kétéltűeket és hüllőket lehet határozni, ráadásul az összeset, ami hazánkban csak előfordulhat. Élőhely, alak és szín szerint lehet keresni, van benne lexikon is játék is, na meg hangfájlok.

Kicsit fapadosabb, de attól még nagyon hasznos a Miféle virág is ez? nevű app, ahol szín, sziromszám és élőhely alapján szűkíthetjük a kört. Ha megtaláltuk, amit kerestünk, alul az infó és a taxonómia gombokra kattintva tudhatunk meg róla többet. Végül nem maradhatnak ki a gombák sem, ezeknek a beazonosításában a Terra Gombalexikon lesz a segítségünkre, de csak akkor, ha már van egy kis alaptudásunk a témában.

Letöltés:
Fa Book Androidra, iOS-re
Madárhatározó Androidra, iOS-re-re
Kétéltű- és hüllőhatározó Androidra, iOS-re-re
Miféle virág is ez? Androidra, iOS-re nincs
Terra Gombalexikon Androidra, iOS
-re

5. Hulladékvadász

Ha nem csak szórakozni szeretnél a természetben, de óvni is akarod azt, töltsd le a Hulladékvadászt. Így ha kirándulásod során illegális szemétlerakóra bukkansz, azon nyomban be is jelentheted azt, semmibe sem kerül. Az alkalmazást a JÖN (Jövő Öko-Nemzedéke) Alapítvány fejlesztette, és ez év elején újult meg. Közösségi eseményeket (magyarul szemétszedést) is lehet szervezni az appon keresztül. Még egy fontos infó: ha éppen térerőmentes helyen tartózkodsz, a hulladéklerakatot később is feltöltheted. Az appon belül lehet adományozni és támogatni olyanokat, akik a környezetért harcolnak.

Letöltés Androidra, iOS-re

6. Geoládák

Ismered a geocachinget? Dióhéjban a kincskeresős játék lényege: fel kell kutatni egy, a természetben (vagy éppen a városban) elhelyezett és jól eldugott dobozkát. (Bővebben itt írtunk róla.) A játék nem mai találmány, itthon 2001-től létezik. A hozzá tartozó app viszont nem ilyen régi. A Play Store szerint egy madánember, Petró Tamás fejlesztése, aki nagyon elkötelezett lehet a kalandozás ilyen formája iránt, és egy szuper, igényes applikációt hozott létre. A Magyar Geocaching KHE adatbázisára épülő térképen kis piktogramok jelölik a legközelebb eső ládákat, így fedeztem fel, hogy tőlem nagyjából 800 méterre van Budapest mértani középpontja (nahát!), ahol egy geoláda is csücsül.

Az applikáció megadja a láda összes adatát a koordinátáitól kezdve a terepviszonyokig, de olyan kis hasznos infókat is találunk róla, mint hogy kisgyerekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van, vagy épp, hogy a legnagyobb kánikulában is könnyű és érdemes megkeresni. A megtalálások bejelentése is leegyszerűsödik az applikációval, lehet útvonalat tervezni és kedvencelni is. Most pedig megyek, megkeresem Budapest mértani középpontját.

Letöltés Androidra, iOS-re

7. Sky Map

Ha azok közé tartozol, akik jobb napokon is maximum a göncölszekeret találják meg az égen, ezt az appot neked találták ki. Cikkem írásának perceiben állítólag éppen a Lacerta csillagkép terpeszkedik felettem, ami a Wikipédia szerint elég jelentéktelen, és amúgy gyíkot jelent (már nem is hangzik olyan menőn). A Sky Map és a hozzá hasonló csillagkép-nézegető alkalmazásokkal nem is feltétlenül túrán érdemes szórakozni (pláne nem délután 3-kor, mint ahogy én tettem az előbb), elég csak kimenni a szabad ég alá, de persze egy jó kis kempingezés fényét is emelheti, főleg, ha gyerekekkel vagyunk.

Az appal lehet időutazni is (komolyan), csak győzzünk visszapörgetni a naptárban, és azonnal láthatjuk, hogy mi lehetett felettünk teszem azt két és fél évvel ezelőtt ugyanezen a helyen.

Mókás az a funkció is, amivel meg lehet keresni az égen a bolygókat, galaxisokat vagy épp a Rák-ködöt (ezt a funkciót a galérián belül találjuk).

Letöltés Androidra

8. ÉletMentő

Végül egy nem annyira szórakoztató, mégis rendkívül hasznos applikáció az Országos Mentőszolgálat jóvoltából: az ÉletMentő, ami nemcsak a természetben jöhet jól, hanem gyakorlatilag bármikor. Miután regisztráltuk magunkat telefonszámmal, opcionálisan e-mail-címmel és TAJ-számmal, onnantól fogva egy gombnyomással elérhetjük a mentőket. Érdemes viszont megadni még pár adatot, például, hogy milyen betegségeink vannak (szív-, tüdő-, cukorbetegség, esetleg beszédprobléma vagy bármi egyéb), és a közeli hozzátartozóink telefonszámát.

Túrázás közben megvan a sérülés kockázata, az applikációban néhány tippet is találunk arra vonatkozóan, mi a teendő, ha valaki mondjuk eszméletét vesztette, vagy ha például viharba keveredtünk és villámlik. (Erről egyébként mi is írtunk egy klassz, részletes cikket.) Hasznos lehet még, hogy az alkalmazáson belül azt is meg lehet nézni, hol van a közelben kórház vagy más egészségügyi intézmény, gyógyszertár vagy automata defibrillátor. Az app Magyarországon, Ausztriában, Csehországban és a szlovák hegyvidéken működik.

Letöltés Androidra, iOS-re

Cikkajánló