Két keréken Kőrösi Csoma Sándor nyomában

Zichó Viktor 2019 augusztusában indult útnak fekvőbiciklijével, hogy Kőrösi Csoma Sándor emléke előtt tisztelegjen. 11 hónappal és 13 000 km-rel később ért célba számtalan országon és kalandon keresztül, útját ráadásul a járványhelyzet is nehezítette. Az élményeiről mesélt nekünk.

Szerző:
Turista Magazin
Németh Mónika
Fotó:
Zichó Viktor
2020. szeptember 29.

Zichó Viktor 2019 augusztusában indult útnak fekvőbiciklijével, hogy Kőrösi Csoma Sándor emléke előtt tisztelegjen. 11 hónappal és 13 000 km-rel később ért célba számtalan országon és kalandon keresztül, útját ráadásul a járványhelyzet is nehezítette. Az élményeiről mesélt nekünk.

Egy kis ízelítőt adunk az októberi számunkban megjelent interjúból, amelyből kiderül, hogy milyen nehézségekkel és élményekkel jár, ha valaki a Közel-Keletet és Közép-Ázsiát átszelve elteker a himalájai Dardzsilingig. A teljes szöveg a napokban megjelent Turista Magazinban olvasható.

Mikor jutott először eszedbe, hogy elbringázz Indiáig?

Öt évvel az út előtt olvastam Kőrösi Csoma Sándor útinaplóját, amely nagyon mély nyomot hagyott bennem. Csodálatos, amit véghez vitt, úgy kutatóként, mint utazóként. Huszonkét évig utazott intenzíven, javarészt gyalog. Mongóliába akart elérni, de nem jutott át Kína nyugati területein. Ha már így esett, gondolta, kihasználja a helyzetet: tanulmányozni kezdte a tibeti nyelvet, amelyről a 19. század elején még szinte senki nem tudott semmit, Tibet egy felfedezetlen folt volt a térképen. Munkájának egy olyan szótár lett az eredménye, amelyen a legtöbb mai tibeti szótár alapszik. Nagyon megtetszett Kőrösi Csoma élethez való hozzáállása, az akaratereje, az a tulajdonsága, hogy amit elhatározott, azt véghez is vitte. Úgy hiszem, ez a mély, erős akarat az, ami előre viszi az emberiséget, de manapság mintha kiveszni látszana a világból. Ezért gondoltam azt, hogy szép lenne, ha szerveznék az emlékére egy kerékpártúrát, amelynek keretei között végigjárom az útvonalát.

2019 nyarának végén indultál útnak, éppen kétszáz évvel Kőrösi Csoma indulása után, csak te és a bringád. Mindig is úgy tervezted, hogy egyedül vágsz neki?

Az ötlet az enyém volt, de összecsengett egy barátom tervével, majd bevontunk még két további embert, így kezdtük szervezni az expedíciót, amelynek kezdőpontja Kőrösi Csoma születési helye, a mai Romániában található Csomakőrös volt, a cél pedig – a Közel-Keleten és Közép-Ázsián átvágva – a himalájai Dardzsiling Északkelet-Indiában. Hamar magamhoz ragadtam a szervezés irányítását, mert járatos vagyok benne, több stoppos és kerékpártúrát is szerveztem már, 2013-ban átbringáztunk például az Alpokon, egy évvel később egy barátommal eltekertünk az Ararátig. Ahogy azonban közeledett az indulás dátuma, egyre gyanúsabb lett, hogy a többiek nem akarják ezt a túrát igazán – végül mindannyian vissza is mondták az utat.

Megfordult a fejedben, hogy egyedül nem indulsz el?

Elgondolkodtam rajta, de végül elvetettem. Ha belevágok valamibe, általában már nem hagyom abba, akkor sem, ha kiesik mellőlem valaki. Akkor megcsinálom egyedül. Bíztam magamban, tudtam, hogy végig fogom tudni csinálni. A túrát eredetileg 7 hónaposra terveztem, amiből végül közel 11 hónap lett. Közben persze voltak mélypontok, de ez természetes. Vannak veszélyei az utazásnak, de biztos vagyok benne, hogy számomra veszélyesebb lenne egy irodában dolgozni napi 8-10 órában.


AZ OKTÓBERI TURISTA MAGAZINT AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL, HIPERMARKETEKBEN ÉS TÚRABOLTOKBAN (TENGERSZEM, MOUNTEX) TUDOD MEGVÁSÁROLNI, VALAMINT DIGITÁLIS FORMÁBAN ITT LEHET ONLINE MEGRENDELNI, KORÁBBI LAPSZÁMAINKAT PEDIG IDE KATTINTVA ÉRED EL. TERMÉSZETESEN A LEGKÉNYELMESEBB MEGOLDÁS AZ ÉVES ELŐFIZETÉS, EZT IDE KATTINTVA RENDELHETED MEG.




Cikkajánló