Két kilométerrel a föld alatt

Magyar expedíció hódította meg a világ legmélyebb barlangját Grúziában, akik nemcsak kutattak, hanem a barlang történetében először profi fotókon is dokumentálták a föld alatti világot. Galéria a cikk végén!

Szerző:
Gulyás Attila
Fotó:
Abmrus Gergely
2016. szeptember 1.

Magyar expedíció hódította meg a világ legmélyebb barlangját Grúziában, akik nemcsak kutattak, hanem a barlang történetében először profi fotókon is dokumentálták a föld alatti világot. Galéria a cikk végén!

Augusztus 30-án érkeztek haza, szeptember 1-én pedig a sajtónak is bemutatták nem mindennapi útjukat az Inverse Everest expedíció tagjai: Ambrus Gergely, ifjabb Adamkó Péter, Jager Attila és Tóth Attila. A csapat 2016. augusztus 13-án jutott el a Föld ma ismert legmélyebb járatába, a Krubera-Voronya-barlang mélyén, a felszín alatt 2080 méter mélyen lévő Game Over terembe.

Ifj. Adamkó Péter, Ambrus Gergely, Tóth Attila és Jager Attila az expedíció után Budapesten (fotó: Gulyás Attila)

A barlang a Kaukázus nyugati szélén, Grúziában, azon belül a vitatott hovatartozású Abházia területén található, így már a környékének megközelítése sem megy simán. A barlangkutatók sátortábora a 2200 méter magasban fekvő bejárat mellett terült el, ahonnan egy 9 napos expedíció vezetett a mélybe.

A barlangkutatók tábora

Augusztus 9-én érték el az 1200 méter mélyen fekvő középső tábort, majd áthaladtak a barlang talán legveszélyesbb pontján, az 1440 méter mélyen található víz alatti szakaszon. „Ha itt valaki bajba kerül, a mentés hetekig is eltarthat” - mondta Tóth Attila. Korábban egy hétszáz méter mélyen balesetet szenvedett kutatót két hét alatt sikerült a felszínre hozni a mentőszolgálatnak.

Tábor a mélyben


A csapat az 1600 méter mélyen lévő utolsó táborból egy 20 órás „inverz csúcstámadással” jutott el a barlang száraz lábbal elérhető legmélyebb pontját. Az expedícióhoz menet közben csatlakozott Fábian Botond is, a legvége előtt pedig egy libanoni barlangkutató is, így a Game Over pontot hatan érték el. A barlangnak van egy ennél mélyebb, víz alatti járata is, ahol a búvárok egészen 2197 méter mélységig, vagyis közel a tenger szintjéig jutottak.

Inverz csúcsfotó a Game Over teremben

A felfelé vezető út sem volt izgalmaktól mentes: a barlangban kiépített vezetékes telefonvonalon a felszínen maradtak heves felszíni esőzésekre figyelmeztettek, ezért meg kellett várni, amíg a csapadék végigzúdul a víznyelőbarlangon.

A felszínen zápor volt...

A barlangban töltött idő alatt a felfedezők szinte egy másik világban éltek: közösen döntötték el, mikor van nappal és éjszaka; az olyan alapvető szükségletek, mint az ivóvíz beszerzése pedig minden „nap” kezdetén, akár több órányi munkát adott a barlangászoknak, hiszen a vizet gondosan szűrni kellett. Végül 210 óra föld alatt tartózkodás után, az expedíció hajnalban, még napkelte előtt érkezett vissza a felszínre. Ezután még többször visszatértek a barlang kevésbé mély járataiba, hogy még több fotón és filmen mutassák be a járatrendszert. Az expedícióról készült film és könyv a tervek szerint 2017 tavaszára készül el.

Kapcsolódó cikkeink:

Rekord mélységbe jutottak a Bányász-barlangban

Öt unaloműző barlang, amit az ősember is nagyon csípett

Nem csak a Baradla...

Cikkajánló