Hírek

Két magyar fotós is első lett a nívós nemzetközi természetfotó-pályázaton

Ezzel a zseniális, Bújócska című fotójával lett első helyezett Kaszás Norbert a német Glanzlichter fotópályázatán, amelyen még egy magyar örülhetett kategóriagyőzelmének, további négy magyar fotós képei pedig a kiemeltek közé kerültek. Mutatjuk a magyar díjazott fotókat és a pályázat további legjobbjait is.

Szöveg:
Pálvölgyi Krisztina
Fotó:
Kaszás Norbert (kiemelt kép)
2020. május 28.

Ezzel a zseniális, Bújócska című fotójával lett első helyezett Kaszás Norbert a német Glanzlichter fotópályázatán, amelyen még egy magyar örülhetett kategóriagyőzelmének, további négy magyar fotós képei pedig a kiemeltek közé kerültek. Mutatjuk a magyar díjazott fotókat és a pályázat további legjobbjait is.

Már tavaly is hasonló sikereknek örülhettünk, amikor Daróczi Csaba egymaga vitte el a német rendezésű International Competition of Nature Photography Glanzlichter természetfotó-pályázatán meghirdetett 9 kategória két első helyét. Ezúttal két fotósunk osztozkodott a két kategóriagyőzelmen, az egyiket most is Daróczi Csaba kapta a Növények szépsége kategóriában Óriások című fotójáért.

Daróczi Csaba Oriasok

Daróczi Csaba: Óriások – Növények szépsége kategória 1. helyezett

„Van egy hely Magyarországon, a Duna partján, ahol óriási tölgyfák állnak. Szeretek odamenni fényképezni, mert minden évszakban más arcát látom a tájnak. Egyik télen nagyon ködös volt az idő és mindenhol zúzmarát láttam és nagyon szép képeket sikerült készítenem ezen a napon, az óriások napján”

Fotó: Daróczi Csaba

Csabának még két fotója került be a pályázat kiemelt képei közé, és így a minden évben megrendezett kiállítás anyagába, valamint a szokásos évi albumba is. Az egyik szintén a Növények szépsége kategóriában indult, amelyen egy szép piros madársisak látható, amely hazánkban egy védett orchideaféle, természeti értéke 10 000 Ft.

Daróczi Csaba Piros_madarsisak__qi3fht7ulkg45j8d

Daróczi Csaba: Kékóra – Növények szépsége kategória, kiemelt fotó

Fotó: Daróczi Csaba

Másik fotója, amely bekerült a kategóriánként beválasztott legjobb 10 kép közé, egy a lakóhelyéhez közeli halastónál, a Kiskunságban készült reggeli kép. A felkelő nap vörösre festette a vizet, a szél pedig gyönyörű hullámokat rajzolt a felszínére. A fotó elképesztő nyugalmat áraszt, az érzést a vízben ácsorgó szürke gémek árnyai is fokozzák, akik lakomájukhoz készülődnek. A drónnal készült fotó a Természet a levegőből kategóriában indult.

Daróczi Csaba Reggeli szél

Daróczi Csaba: Reggeli szél – Természet a levegőből kategória, kiemelt fotó

Fotó: Daróczi Csaba

A másik magyar kategóriagyőztes Kaszás Norbert lett, aki először 2016-ban indult ezen a pályázaton, akkor egy fotóját emelték ki, ezúttal pedig az egyik legművészibb kategóriában (Nature as Art) lett első ezzel a nagyon különleges fotóval. Bújócska című képén egy kis pávaszem látható, illetve csak egy részlete, a fésűs csápja. Nekünk egyik kedvenc fotónk lett ez, már a tavalyi magyar naturArt – Az Év Természetfotósa pályázaton is felfigyeltünk rá.

Kaszás Norbert Bujocska

Kaszás Norbert: Bújócska – Nature as Art kategória 1. helyezett

„Március végi kökörcsinfotózásom közben véletlenül találtam rá erre a kis pávaszem lepkére az Esztergom melletti Strázsa-hegyen. A virágok fényképezését gyorsan fel is függesztettem, gondoltam, azt tudok fotózni máskor is. Ettől kezdve csak a lepkére koncentráltam, mert most láttam először ezt a fajt. Ami a leginkább megfogott benne, az a fésűs csápja volt, ezért azt próbáltam érdekes formában megörökíteni. Annyira belemerültem a csáp fotózásába, hogy csak otthon tudatosult bennem: nem is készítettem olyan képet, amin az egész lepke látható.”

Fotó: Kaszás Norbert

Megkérdeztük Norbertet is, vajon az ő rangsorában hol helyezkedik el ez a remekül sikerült fotó.

„A saját képeim közül a Bújócska című képem pontosan nem tudnám megmondani hányadik helyen áll, de már csak az eredményei alapján is biztosan benne van a TOP 10-ben.”

Norbert már hét éve indul nemzetközi fotópályázatokon is, eddig 63 versenyen vett részt sikeresen, amelyből 32 nemzetközi. A természetfotózáson belül a makróvilág ejtette rabul, főként növényeket és rovarokat fényképez.

Amikor belenézek a fényképezőgépem keresőjébe, egy parányi, titokzatos világ tárul elém, amely mellett amúgy sokszor anélkül haladunk el, hogy észrevennénk. Egy fűszálon megpihenő lepke vagy egy harmatos pókháló szépsége csak úgy fedezhető fel, ha nyitott szemmel járunk, és a természet részévé válunk.

Norbert képein abszolút érződik ez a figyelem, és ezt a Glanzlichter pályázat zsűrije is észrevette, ugyanis még két fotóját emelték ki a legjobbak közé, az egyiket a Növények szépsége kategóriában, amelynek magyar címe: Buzogányok tánca.

KAszas Norbert

Kaszás Norbert: Buzogányok tánca – Növények szépsége kategória, kiemelt fotó

Fotó: Kaszás Norbert

Másik kiemelt fotója az Egyéb állatok kategóriában indult, és egy egészen különleges pillanatot örökít meg egy fűszálon kapaszkodó szitakötőről a zuhogó esőben. Aranyeső című fotója egyébként tavaly a holland rendezésű Nature Photographer of The Year pályázatán kategóriagyőztes lett, szintén az Egyéb állatok csoportjában. Ezt tartja eddigi legnagyobb fotós sikerének, és természetesen a mostani, Bújócskás fotójával elért első helyezését.

Kaszas Norber

Kaszás Norbert: Aranyeső – Egyéb állatok kategória, kiemelt fotó

Fotó: Kaszás Norbert

Norbert főként hajnalban szeret terepre menni és fotózni, ilyenkor a rovarok többsége még alszik, és így könnyebb közel menni hozzájuk. Pályázatok kapcsán pedig szeretne egyszer bejutni a GDT – az Év Európai Természetfotósa kiállításra. Képeit látva, szerintünk ez hamarosan így lesz.

De lássuk a további magyar résztvevőket, akik képeikkel szintén bekerültek a legjobbak közé, elsőként az Artists on wings kategóriát nézzük, ahol három magyar is szerepel a 10 kiemelt kép között. A kategória nevét szándékosan nem fordítottuk, mert a német pályázat kiírói minden kategóriának ilyen nagyon művészi, de nehezen fordítható nevet adtak, ezt máshol egyszerűen Madarak kategóriának hívnák. A három magyar, aki ide bejutott: Tökölyi Csaba, Násfay Krisztina és Máté Bence.

Tökölyi Csaba fotóján egy érdekes páros látható, gyaníthatóan valamilyen vita közben sikerült őket lencsevégre kapni.

Fish are abundant in this small lake in Csongrad County so birds frequent it in large numbers for a great feast. Great egrets and Black storks are a usual sight as well as different herons, cormorants and spoonbills. A spot of heaven for birds. But where there is food conflicts are inevitable. Egret

Tökölyi Csaba: Jó és gonosz csatája – Madarak kategória, kiemelt fotó

„Vizes élőhelyek emblematikus figurái és megjelenésükben egymás ellentétei: nagy kócsag és fekete gólya. E két faj képviselője csap össze a képen a hajnali nap fényében az apró tavacskán. Hogy epikus küzdelem zajlik-e a szemünk előtt, avagy csupán egy opportunista madár próbálja megkaparintani egy ügyesebb kollégája reggelijét, nos, ezt mindenki döntse el maga.”

Fotó: Tökölyi Csaba

Egyetlen magyar hölgyként jutott be Násfay Krisztina ezzel a Portugáliában készült fotójával, amelyen mi általunk is ismert fehér gólyákat láthatunk számunkra extrém helyekre épített fészkeikben.

Nasfay Krisztina golyak

Násfay Krisztina: Szirtlakók – Madarak kategória, kiemelt fotó

Fotó: Násfay Krisztina

A Madarak kategóriájába bejutott harmadik magyar fotóst nem nagyon kell bemutatni, ő Máté Bence, aki egy nagyon izgalmas, egyszerre statikus és dinamikus képpel került a kiemeltek közé.

Mate bence madarak

Máté Bence: Megfigyelő – Madarak kategória, kiemelt fotó

Fotó: Máté Bence

Máté Bence még egy fotója bekerült a legjobbak közé, az Emlősök világa kategóriában, a képen három foltos hiéna civakodik egy csonton. Vajon melyiküknek sikerült megkaparintania?

Mate bence hiénák

Máté Bence: Egy játék három kutyának – Emlősök világa kategória, kiemelt fotó

Fotó: Máté Bence

Végül, de nem utolsósorban, a hatodik magyar, akinek képét a zsűri a legjobbak közé beválogatta, Zsila Sándor. A Növények szépsége kategóriában indult Szélmalom című fotóját nemzetközi pályázaton korábban az olasz MonthPhoto-n már láthattuk, ahol szintén a kiemelt képek közé került.

foto-zsila-sandor-78f0e8cd-45186

Zsila Sándor: Szélmalom – Növények szépsége kategória, kiemelt fotó

Fotó: Zsila Sándor

Bár a Glanzlichter fotópályázatának eredményeit már márciusban kihirdették, a díjátadót pedig április végén tartották volna, amely elmaradt a járványhelyzet miatt, sajnos hozzánk csak most jutott el a hír e szép eredményekről. Ez idő alatt a díjazottak postán már meg is kapták okleveleiket és a pályázat albumát, amelyben mindegyikük képe szerepel. Akárcsak a pályázat legjobb képeiből készült kiállításon is, amely most, a járványhelyzet okozta korlátozások feloldása után, végre elindulhat németországi és olaszországi vándorútjára, hogy minél több emberhez eljussanak ezek a szép fotók.

Gratulálunk a magyar díjazottaknak! Végül íme, még néhány fotó a pályázat legjobbjaiból, elsőként az abszolút győztes képpel kezdjük, amelyet a finn Markus Varesvuo készített.

00 Varesvuo Markus

Markus Varesvuo: Beuteflug – A Glanzlichter abszolút győztes fotója

Fotó: Markus ​Varesvuo
01 Gatto, Fortunato, Italien

Fortunato Gatto: Wenn Herbst auf Winter trifft – Csodálatos vadon kategória, kiemelt fotó

Fotó: Fortunato Gatto
07 Ferrari, Maurizio, Italien

Maurizio Ferrari: Meine Beute? – Pillanatok a természetben, kiemelt fotó

Fotó: Maurizio​ Ferrari
04 Kreienbrink, Antje, Deutschland

Antje Kreienbrink: Ausflug am Abend – Madarak kategória, kiemelt fotó

Fotó: Antje Kreienbrink
05 Szpila, Tomasz, Polen

Tomasz Szpila: Kangu – Emlősök világ 1. helyezett

Fotó: Tomasz Szpila
06 Engelmann, Matt, Schweiz

Matt Engelmann: Hatschi! – Sokszínű állatvilág, kiemelt fotó

Fotó: Matt ​Engelmann
07 Li, Shanyuan, China

Shanyuan Li: Fußabdrücke – Pillanatok a természetben, kiemelt fotó

Fotó: Shanyuan ​Li
05 Lindel, Peter, Deutschland

Peter Lindel: Gewinn und Verlust – Emlősök világa, kiemelt fotó

Fotó: Peter ​Lindel
Cikkajánló