Kezdetét vette a nyári szezon a Tátrában

Ismét lehet túrázni a Tátra magasabban fekvő turistaútjain, a magashegyi csúcsokon, de nem árt vigyázni a jegesedéssel és a hirtelen viharokkal.

Fotó:
Lánczi Péter
2020. június 17.

Ismét lehet túrázni a Tátra magasabban fekvő turistaútjain, a magashegyi csúcsokon, de nem árt vigyázni a jegesedéssel és a hirtelen viharokkal.

A hegyimentők azt tanácsolják, hogy aki a Tátrában kirándul, mindenképpen figyelje az időjárás-előrejelzést, és a túrákra kora reggel induljon el, hogy délben már visszafelé tudjon jönni. Akár egy kisebb sérülés vagy a kimerültség is megkeserítheti, nehezen befejezhetővé teheti a túrát – hívják fel a figyelmet a magas-tatra.info oldalon.

Június 15-tel a turisták számára ismét megközelíthetővé váltak a völgyek felsőbb részei, a hágókon át vezető turistautak és a magashegyi csúcsok. Nem árt viszont szem előtt tartani, hogy 1800-2000 méter felett az északi lejtőkön és az árnyékos területeken még mindig találkozhatunk hófoltokkal, illetve, hogy kora reggel és késő délután, amikor a hőmérséklet lecsökken, ezek a területek le is jegesedhetnek.

Ha valaki egyedül indul a hegyekbe, ne felejtse el a pontos útvonaláról előre tájékoztatni a családtagjait, barátait vagy akár a szállásadóját, de közvetlenül a Hegyi Mentőszolgálathoz is fordulhat. A teljesen feltöltött mobiltelefon elengedhetetlen, akkor is, ha nagyobb csoporttal túrázunk. Azt se felejtsük el, hogy a hidegben csökken az akkumulátor kapacitása.

Aki semmit nem szeretne a véletlenre bízni, letöltheti a Hegyi Mentőszolgálat alkalmazását, amin keresztül közvetlenül lehet segítséget kérni. Az alkalmazás a küldés helyének pontos koordinátáit is megadja a hegyimentőknek.

Forrás: magas-tatra.info

Cikkajánló